Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukałem na Forum rozwiązania dla mojego problemu lecz nic nie znalazłem. Mam problem ze wskaźnikiem paliwa w bmw 525 tds e39 , Paliła mi się rezerwa , wskaźnik był prawie na zero , zajechałem na stacje (Lotos) i wlałem 11 litrów , po czym wchodzę do samochodu i wskazówka drgneła tylko leciutko powyżej zera , a komputer pokazywał zasięg 60 km . Myślałem że jak trochę pojeżdże to się ureguluje i bedzie spokój bo wcześniej też tak miałem pare razy , lecz tym razem , jeździłem samochodem cały dzień i przez cały dzień wskazówka nie poszła wyżej a zasięg wachał się miedzy 58-66 km , az w koncu zaparkowałem samochód pod ukosem na kilka godzin ( prawa str wyzej niż lewa) gdy wróciłem i przekręciłem kluczyk ku mojemu zdziwieniu wskazówka poszła na poziom ok. 10 litrów a zasięg zwiększył sie do 200km . Ucieszony wsiadłem i pojechałm spokojnie ale po chwili znowu to samo , wskazówka spadła na poziom lekko powyzej zera a zasieg spadł do 60 km. W czym tkwi problem bo sam już nie wiem co się dzieje .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe że pływak któryś się zawiesza.

W ukrytych testach OBC masz poziom paliwa odczytywany z obu pływaków, zobacz tam ile paliwka pokazuje.

A jak coś, to zdejmujesz kanapę, odkręcasz 2 blachy (prawa i lewa strona) potem odkręcasz rewizy do baku, i masz pływaki na widoku.

Powinny luźno dać się poruszać w górę i w dół, jak się zacinają, to coś jest nie tak.

Przy okazji możesz skontrolować ilość syfu w baku.

Opublikowano
W OBC też chyba coś źle pokazuje , bo dzisiaj wybrałem się do miasta i w OBC pokazywało 0,0 w lewej , 2,5 l w prawej komorze i zasięg 50 a wskazówka była powyzej zera , po kilku kilometrach nagle zasięg spadł mi do 3 km, a wskazówka ponizej zera całe szczeście ze po drodze miałem stacje to zatrzymałem się zeby zatankować , przed tankowaniem sprawdziłem poziom paliwa w obc i pokazało 0,0 w lewej a w prawej 0,3 l ... wlałem 5 l ,wchodze do samochodu i wskazówka dalej nie drgneła a zasięg podniósł sie tylko do 5 km. poszedłem zrobic zakupy i gdy jechałem po zakupach do domu , to w trakcie drogi wskazówka drgneła do góry a zasięg wzrósł do 45km , to mówie fajnie , wszystko już działa , ale za chwile zasięg spadł do 10 km , gdy zatrzymałem się pod domem , znowu sprawdziałem poziom paliwa w obc i wynosił on 0,5 l , a na zatankowanym paliwie zrobiłem tylko 12 km...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co pamiętam, to wysoka rezystancja na pływaku to niski poziom paliwa, a niska rezystancja to poziom paliwa wysoki.

Więc może być że któraś kostka na pływaku nie łączy i zaniża ilość paliwa?

Jak auto postoi dłużej, paliwa ma być tyle samo w obu komorach (mniej więcej), potem po odpaleniu, paliwo będzie przelewało do prawej komory, czyli z lewej ma ubywać, a w prawej przybywać, jak masz mniej jak 20l w baku, to powinno się wszystko zmieścić do prawej komory, a lewa ma zostać pusta.

Także dotankuj sobie, i postaw auto na jakiś czas, a potem bez odpalania zobacz w testy OBC, co pokazują pływaki.

Jak np jeden pokazuje 15, a drugi 0, to ten z "0" coś nie trybi.

• 7 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega od dodania ostatniego postu nawet na forum nie zaglądał, także wątpię że podzieli się informacjami i skorzysta z powyższych.