Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

//EDIT

przyczyną kłopotów był uszkodzony korek spustowy płynu chłodniczego w chłodnicy

Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka od stanu płynu w chłodnicy.

Umówiłem się na wymianę na jutro, a dzisiaj z rana dolałem trochę prostone.

Nie wiem, ale być może przedobrzyłem i zalałem za dużo.

Uruchomiłem silnik i ruszyłem do pracy - 3 km.

Po kilku godzinach musiałem wyjechać z pracy i po zrobieniu 4 km kontrolka od temperatury silnika podskoczyła prawie do czerwonego miejsca.

Zjechałem i wyłączyłem silnik. Spoglądam po maskę i ucieka mi z pod korka i zaraz na łączeniu zbiorniczka, tak bynajmniej mi się zdawało, bo dość mocno leciało.

Odkręciłem trochę korek i poszło sporo rozgrzanego płynu.

Po około 15 minutach odkręciłem całkowicie. W pobliskim sklepie nalałem do butelki ciepłej (1l) wody, bo niczego innego nie miałem pod ręką i uzupełniłem w obawie, że jest zbyt mało w obiegu.

Po uruchomieniu silnik wskazówka w normie (pion). Podjechałem pod dom i wyłączyłem silnik.

Czy przyczyną wzrostu wskaźnika temp. silnika może być zalanie termostatu gorącym płynem?

Gdzie się znajduję dokładnie termostat w BMW E46 330i 2000r?

Edytowane przez jaypablo
Opublikowano

Dzisiaj z rana po odkręceniu korka wlewu płynu chłodzącego ze zbiorniczka wydobywał się dźwięk jakby zassał, spuszczał powietrze - takie bulgotanie pod wodą.

Jakiej firmy polecacie termostat?

Opublikowano
bardzo prawdopodobne. co to jest na laczeniu waza z kroccem co wyglada jak pianka montazowa? przyjrzalbym sie temu bo mi ostatnio strzelil waz w tym miejscu

W serwisie będę kazał się przyjrzeć dokładniej, dzięki.

Chciałem jeszcze tylko dodać, że termostat był wymieniany 4-5 lat temu na nowy.