Skocz do zawartości

e39 530d telepanie i pisk przy gaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od jakiegoś czasu moje e39 530d zaczeło tylko przy gaszeniu wydawac dziwny dzwięk, jakby pisk połączony z zatrzęsieniem budą. Sprzęgło i dwumas sa w dobrej kondycji na biegu jałowym i podczas jazdy wszystko działa jak należy, przy przyspieszaniu również nie ma żadnych wibracji... co to może być ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Koło pasowe silnika oraz napinacz paska do sprawdzenia.

Koło sprawdzasz pod kątem pęknięć i rozwarstwień w gumie.

Jak silnik chodzi, to popatrz na pasek koło koła pasowego, czy leci prosto, czy lekko skacze, jak skacze, to wygląda na umierający napinacz.

U siebie zmieniałem na jesieni cały napęd osprzętu, i dopiero mam ciche gaśnięcie.

Koło pasowe daje efekt mocnego zatrzęsienia budą, a kończący się napinacz (ewentualnie pasek) powoduje pisk.

Opublikowano
  • Autor
i może być tak że kończy się napinacz (rolka) albo pasek i jest to słyszalne tylko podczas gaśnięcia ?
Opublikowano
  • Autor
A przy okazji czy wymiana paska wieloklinowego i rolek to bardzo skomplikowane czynności w 530d ? idzie to ogarnąć samemu ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
i może być tak że kończy się napinacz (rolka) albo pasek i jest to słyszalne tylko podczas gaśnięcia ?

Prędzej sam napinacz (nie jest razem z rolką, to oddzielna część), sama rolka to kółko z łożyskiem i dźwignią.

A przy okazji czy wymiana paska wieloklinowego i rolek to bardzo skomplikowane czynności w 530d ? idzie to ogarnąć samemu ?

Wymiana paska to bajka, roboty na kilka minut.

Najgorzej go przełożyć za wentylatorem chłodnicy, reszta to prosta sprawa.