Skocz do zawartości

[e39] 525d trzęsie na 2 biegu przy 30-40 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sporo szukałem, ale tematu pasującego do moich objaw nie znalazłem.

ogólnie jak w temacie. Czasami trzęsie przy 70-80 czasami przy mniejszych prędkościach. Nie jest to stałe, a prędkości nie są odnośnikiem(że zawsze przy danej prędkości i nie zawsze na 2 biegu. czasem 3 czasem 1 czasem 4) , ponieważ raz poszarpuje przy 20 km/h raz przy 50 km/h

Dodam że to nie koła, nie zawieszenie.

Wymieniam olej jutro w moście (zaczyna wyć) i przy okazji w skrzyni.

Na pewno nie 2 mas i sprzęgło.

łącznik elastyczny wału może się kończyć ale rok temu jak wymieniałem na nowy inaczej to gadało.

mimo że szukałem dziś naklejki od oleju nie sprawdzałem krzyżaka.

I teraz najgorsze. W czasie jazdy przez kilka km ( 50 km do promu w szwecji było ) auto podskakiwało tyłem jakby na niewielkich wybojach jechał.

przebieg - 390.000

wtryskiwacze do regeneracji ale komputer w czasie poszarpywania nie pokazuje niczego "tłumaczacego"

Pytam się, bo chciałbym się dowiedzieć, na co patrzeć jutro podczas wymiany oleju.

ps. przy mrozie -15 na polskim paliwie ledwo bunia zagaduje, w norwegi przy -30 i ichnim paliwie wystarczy raz świece podgrzać i pali jak w lato :duh:

Opublikowano

Mogą być poduszki.

Może być coś z układem wtryskowym. To bardziej z przeniesienia napędu czy czuć że silnik się dusi, dławi.

Opublikowano

półośki, ew. dyfer, ale predzej półosie.

Do sprawdzenia również przegub wału (to coś zaraz przy dyfrze), ale imo przegub by bardziej wył niż dawał fizyczne objawy.

Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem olej w skrzyni i dyfrze, a okazało się, że winowajcą telepania jest przegub wału tylny ( właśnie ten przy dyfrze). Dzwoni z niego jak bym młotkiem go pieścił. Teraz drugi problem w nowym temacie.