Skocz do zawartości

BMW E46 320D 150 km Montaż webasta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zamontować do swojej e46 (2003 styczeń) webasto żeby dogrzewało kabinę zimą. Mam dokupioną dużą navi 16/9 a z niej podobno można ustawić dwa czasy uruchamiania.

Z tego co widziałem w WDS do e46 były trzy ogrzewania

1.Analogowe podłączone tylko do panelu klimatronica

2.Cyfrowe podłączone do panelu kilmatronica i do sieci K-bus

3.Dogrzewacz elektryczny (taki posiadam w swoim aucie)

Ogólnie to mam już cztery piece Thermo Top (wszystkie 45W z pompą obiegową) ale nie wiem czy któryś się nadaje:

1. Z e60 więc raczej się nie nadaje bo jest sterowany inaczej niż w e46)

2. Jedno nie wiadomo z jakiego Bmw ale na pewno jest analogowe bo uruchomiłem je na stole więc za stare

3. wczoraj nabyłem z e46 98r wtyczka miała przewód do sieci k-bus (pin2) i do panelu klimatronica (pin3) po podłączeniu pod Wtt jest błąd: wadliwa magistrala danych pojazdu więc wszystko wskazuje że może się nadawać do mojego auta.

Nie wiem czy po montażu trzeba dokodować webasto, w SSS w zakładce retrofiting nie ma nic o ogrzewaniu postojowym.

Zastanawiam się jeszcze co zrobić z dogrzewaczem elektrycznym ale chyba go zostawię bo przeszkadzał raczej nie będzie.

Opublikowano
Mam dużą nawigację i myślałem że z niej można ustawić godzinę zegara, ale tak można było zrobić chyba tylko w e46.
Opublikowano

Dogrzewacz elektryczny bym wywalił ,bo webasto bedzie spełniać tą samą role .

Sterownik webasta można przekodować DIS -em ,wtedy bedzie odpalało po pdaniu +12 V na pierwszy pin reszta pinów zostaje normalnie i dziala też jako dogrzewanie silnika

Pozostaje kwestja sterowania 1 pinem ,można napewno dołożyć pilot i centralke i to fajnie dziala ( ja tak mam )

A z navi nie wiem jak jest w e 46 ,nie zagłębiałem tematu

Opublikowano
Odpalanie z zegara o okreslonej godzinie nie jest zbyt praktyczne. Dokup telestart i odpalisz piec z pilota.

Punkt widzenia od punktu siedzenia. Moja żona rano od poniedziałku do piątku co dzień o godzinie 06:50 jedzie do pracy i wraca o 15:30 więc włączenie webasta o określonej godzinie jest bardzo praktyczne. Telestart też by się przydał.

Opublikowano
Zegar sprawdza sie tylko przy puktualnych uruchamianiach silnika. Zakupow itp. jednak nie zaplanujesz- i tu niezastapiony jest telestart.