Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych forumowiczow

Zwracam sie do Was z problemem stukania silnika 1.6 75kw.motor po remoncie tj,planowanie glowicy,wymiana panewek,po przejechaniu 200 km slychac klekot.zastanawia mnie tez bo auto posiada gaz i sprawdzalem ze 3 razy jak przelaczylem na benzyne klekot ucichal.moja mysl to moze wtryski gazowe skoro tak.z drugie strony moze to znowu panewe jakas obrocilo i klepie.czekam na sugestie od Was!!!!!!!!pozdrawiam

Proszę o zapoznanie się

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano
Fakt wtryski bylo slychac,ale nagle zaczely aż tak stukać?a moze wal korbowy jest do wymiany bądź do przetoczenia.skoro byly wymienione panewy i znowu jest klekot.niewiem co mam myśleć o tym
Opublikowano
Jednak stwierdzam ze sieczkarnia jest i na gazie wiec stawiam na panewki.zaczyna klepać trochę i się natęża cichnie i znowu sie zaczyna,cicho coraz głośniej i tak w kółko.czekam na sugestie Wasze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A robiłeś szlif wału czy od tak sobie założyłeś panewki? Może zawory klepią? Dobrze ustawiłeś rozrząd?
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Tez myślę że to panewki.a powiecie mi ewentualnie ile wal bądź jego szlif.jaki moze byc koszt zrobienia tego?z góry wielkie dzięki
Opublikowano

Ale jak wał nie ma rys to nie trzeba chyba robić szlifu. Mechanik mierzył wał? Bo może szlifowany już kiedyś był a założył panewki nominalne.

A kosztami czemu się przejmujesz? Mechanik rozbierał silnik to niech poprawia co zepsuł..

Opublikowano
Posluchaj.zaczelo się od tego ze mi uszczelkę wydmuchalo pod glowica,jak to zrobil to panewki sie odezwały i dobral panewki i nie graly.ale po przejechaniu ok 100 km musialo znowu obrócić panewkę bo zaczela się sieczkarnia czyli wal do bani.nie znam się za bardzo nie wiem czy powinien odrazu z marszu sprawdzić wal czy dać Go do szlifu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak przytarło na panewce to bezwzględnie szlif i dziwię się, że mechanik tego nie wie.

PS.Ale nick masz trafny :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Jak zrobil tą glowice to zadz i powiedział ze trzeba panewki wymienic,więc mu powiedziałem ze jak tak trzeba to niech to zrobi,a ze Ja zielony to do glowy mi nie przyszlo ze wal moze byc wyjebany.przeciez On mechanik wiec wie co trzeba żeby byli dobrze.a powiedzcie czemu mówicie że zjebal,co zrobil nie tak?