Skocz do zawartości

Regeneracja wtryskiwaczy w 320d FL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Siadł mi jeden wtryskiwacz - regenerować czy wymieniać ?

Tylko ten jeden, czy wszystkie ?

Bo wydaje mi się, że te trzy lepiej jedynie sprawdzić, a ten jeden zregenerować.

Potrzebuję też rady, gdzie w Szczecinie taką operacje regeneracji najlepiej zrobić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

mikan, a mógłbyś opisać ten obrazek, który wrzuciłeś ?

Dlaczego uważasz, że lepiej używkę ?

Opublikowano

Obrazek to mój wklejony na stałe wykres przed i po programie.

Takie mam zdanie na temat regeneracji, zwłaszcza wtrysków, po zakupie swojej miałem problem, który kiedyś opisywałem, przerobiłem wiele warsztatów, jedni chcieli rozbierać wtryski i czyścić inni wszytskie na stole katować, inni sugerowali regeneracje w bosch serwisach - skończyło się na wymianie jednego wtrysku na sprawdzoną używkę, 2 lata mijają.

W tamtym czasie czytałem i zbierałem opinię na temat regeneracji, prawie jednogłośnie jeśli chodzi o wtryski do bmw e46 z ostatnich lat produkcji odradzane to jest. Ruszysz i najczęściej już korekcje nie będą ok.

Nówki ludzie na forum wyrywali zależnie do 320d/330d - kwestia zniżek, źródła za 800 zł- przecież w różnych miejscach są różne zapasy z różnymi cenami - jedne aktualniejsze inne nie.

Używka 400-500.

Opublikowano

Dosłownie już sam nie wiem co o tym mam myśleć, i który wariant wybrać.

Co jeden to inna teoria - tylko teraz pytanie, którego się posłuchać ? :)

Opublikowano

Rozumiem, że jesteś pewien na 100%, że wtrysk trzeba wymienić ? Masz czarodzieja, który potwierdzi odczyt inpy fachowo ?

Zawsze możesz na forum wrzucić live data itd.

Wyraziłem swoje zdanie na temat wtrysku, mój mechanik miał 2 taki silniki w warsztacie i stąd miał wtrysk.

Była obawa, że u mnie pozostałe umrą szybko, bo niby powinno się kpl, ale po wymianie korekcja reszty wtrysków jeszcze się poprawiła - choć nie była zła i jeżdżę już tak 2 lata przeszło.

Opublikowano

Autko stoi u mechanika, zrobiona była cała diagnostyka komputerowa itd,

teraz stoi cały rozebrany, i to na pewno wtryskiwacz.

I właśnie mi też mechanicy doradzali wymianę całego kpl, ale koszty dość spore.

Więc szukam jakiejś alternatywy.

Znajomy mechanik doradza mi regenerację tego, który padł,

a całą resztę sprawdzić, czy się nadają do dalszej eksploatacji,

bo z używką jest tak, że nie wiadomo na co się trafi..

Opublikowano

Co do turbo, pisałem że ja wymieniłem, mimo potwierdzonego przebiegu - m.in. padło sterowanie elektroniczne i zacinało się.

Dziś zrobiłbym tak samo. Mój wybór, ale ja jak kupuje samochód to jeżdżę tym następne 3-4 lata.

Co do wtrysków, jeśli nie masz dostępu do pewnych używek wtrysków to może zanim wyślesz do regeneracji, sprawdź swoje numery wtrysku - telefon i jedziesz po Pl sklepy, hurtownie, odziały, filie, przedstawicielstwa - jak znajdziesz to szukasz kogoś kto w tym miejscu ma zniżki.

Przekalkulujesz ile regeneracja i ile nowy i dokonasz wyboru.

Ja wymieniłem jeden, choć jak pisałem mechanik mnie poinformował o tym jak powinno się robić.

Nie wiem jakie są korekcje pozostałych - ja zaryzykowałbym jeden nowy wtrysk po dobrej cenie.

Potem się zobaczy czy się reszta unormuje itd.

Przejrzyj tematy które przez 2-3 były poruszane na temat wtrysków w 320d/330d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Również polecam używkę z gwarancją rozruchową, miałem problem z rozruchem na ciepłym, zrobiłem test przelewowy i jedna szt. przelewała duuużo więcej, używkę z m57n (takie same są w m47n) dorwałem za 200,- i jakby padł następny to zrobię tak samo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciągnie Cię do regeneracji :wink: próbuj, jak będzie lipa do kupisz nowy/używany. Ja, jak pisałem wcześniej, jestem za używką z gwarancją.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Podepnę się pod temat

Kto mi powie jakie wtryski są w 320d poliftowym ?

Jak dzwonię zapytac o koszt regeneracji np to mnie rozmówca pyta jaki to wtryskiwacz, a ja nie wiem co mu powiedzieć. mówię markę model i jemu to nic nie mówi, wiem jedynie, że mam Bosch, odczytałem to z napisu na nich, ale coś więcej co to w ogole za wtryski bo nie mam zielonego pojęcia ?

Czy po regeneracji wtrysku, lub po wymianie jeśli kupię jakieś używane, trzeba robić jakąś ich adaptację ?

Wyczytałem w jakichś materiałach, że każdy wtryskiwacz ma swój idywidualny numer, po regeneracji jest mu nadawany nowy numer, który trzeba podać aby komputer mógł ustawić dla nowego wtryskiwacza odpowiednie dawki paliwa.

Cytuję z artykułu :

Praktycznie wszystkie nowoczesne wtryskiwacze po naprawie trzeba zakodować. Specjalny, wieloznakowy kod jest dla każdego wtryskiwacza ustalany indywidualnie, na podstawie zmierzonego wydatku paliwa i musi być wgrany do sterownika silnika. Dopiero na tej podstawie komputer jednostki napędowej będzie wiedział, jak poprawnie ustalić dawki wtrysku. Pamiętając o tym należy unikać kupowania wtryskiwaczy z przypadkowego źródła. Bez właściwego kodu lub z kodem dobranym "na chybił -trafił" wtryskiwacze nie będą pracowały poprawnie i pieniądze na ich zakup zostaną wyrzucone w błoto.

Opublikowano

maniek21112, gdybym miał dostęp do sprawdzonej używki, to na pewno bym w taką zainwestował, ale nie chcę kupować kota w worku.

Stąd też moja decyzja o regenerowanej, i to za 250 zł - oby było dobrze.

milan00, do 320d FL musi być wtryskiwacz o numerze 0445 110 131

ps. znam go już na pamięć i śni mi się po nocach :D

Opublikowano

Zmiana wtrysku nastąpiła, i jak na razie śmiga aż miło ;)

Wybrałem ten regenerowany, i zalewam tylko verve !