Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupilem okazyjnie felgi z E36 M3 z ET41 i chce je zalozyc na E34. Widze na allegro multum dystansow, ale nie wiem ktore wziac, aby bylo dobrze. W E34 jest ET20. Czy dystans 20mm bedzie odpowiedni i czy takie cos wogole dziala w praktyce? Tj. Nie ma zadnych drgan podczas jazdy itp. Normalnie bym nie praktykowal takiego rozwiazania, ale nie moglem przepuscic takich kol plazem.

Opublikowano

Witam. Dystans z tego co wyczytałem obciąża łożyska kół. Moi znajomi jeżdżą na dystansach nawet grubszych i nic się nie dzieje także z tym jest różnie. Myślę, że w twoim przypadku dac na tył co najmniej około 25 mm i będzie ładniej wyglądać. Myślę, że dokładny montaż i nic nie powinno się stać. U siebie też na tyle posiadam dystanse, ale tylko 5 mm więc tyle co nic. Co do konkretnych dystansów to lepiej jednak brać jakieś konkretnej firmy, lecz koszty też odpowiednio większe.

Tych z allegro nie znam więc nie pomogę :(

Niech się wypowiedzą Ci którzy na czymś grubszym jeżdżą :)

Opublikowano

Rozumim ze np ET20, to w tym przypadku 20 to wartość podana w milimetrach? Czyli chcąc wyrównać do ET41 potrzebny mi dystans dokładnie 22mm?

Mysle ze twoje obawy z lożyskami są trafne, ale tylko w przypadku gdy dystanse są zakładane po to by zrobic z auta germana, czyi wysunąć mu felgi poza obrys auta. Ja chce tylko wyrównać do rozmaru E34.

http://allegro.pl/dystanse-bmw-e36-e46-e60-e90-20mm-5x120-sruby-i4134899023.html

http://allegro.pl/dystanse-bmw-e36-e46-e60-e90-20mm-5x120-sruby-i4131828405.html

Opublikowano

Witaj.

Ja zakupiłem też fele z trójki, ale e90. Tam mam et 34. Również powinienem mieć ET 20, ale felga ma 8" więc kupuje dystanse tak by zrobić ET ok 15 żeby to wszystko ładnie wyglądało i nie było przycierania żadnego.

Zakupuje dystanse 20mm w firmie którą podałeś w 2 linku.

Ale ja kupuje dystanse wkręcane w piastę, a koło wkręca się w wprasowane tuleje w dystansie. Takie rozwiązanie jest moim zdaniem bezpieczniejsze.

Opublikowano

Mojego kumpla e30 jeździ na dystansach ok 25mm i służy głównie do upalania i totalnie nic się nie dzieje z łożyskami. Dołożone są tylko odpowiednio dłuższe szpilki bez żadnych kombinacji i jest ok. My śmigamy tym autem już ponad 2 rok, nie mam pojęcia ile wczesniej jeździla z takim udoskonaleniem ale tak jak mówie do tej pory nic niepokojącego się nie dzieje więc w normalnie użytkowanym samochodzie bez ogromnych przeciążeń tym bardziej nie będzie problemu. Moim zdaniem to troche bujda że łożyska cierpią jakoś niemiłosiernie.

Rafał czekam na foty :cool2:

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Na pewno szybciej się zużyją bo są bardziej obciążone.

e30 jest o wiele lżejsza seryjnie a ta podejrzewam, że jeszcze bardziej jest lekka jak służy do upalania.

Piątka jest cięższym autem i do tego pewnie będzie jeździła na większych dystansach niż ta do palenia.

Podejrzewam, że jak się kiedyś zmieniało łożyska na dobrej jakości to nikt nie zdązy je zużyć, chyba że założy się dystans 80mm :)

Opublikowano
Witaj.

Ja zakupiłem też fele z trójki, ale e90. Tam mam et 34. Również powinienem mieć ET 20, ale felga ma 8" więc kupuje dystanse tak by zrobić ET ok 15 żeby to wszystko ładnie wyglądało i nie było przycierania żadnego.

Zakupuje dystanse 20mm w firmie którą podałeś w 2 linku.

Ale ja kupuje dystanse wkręcane w piastę, a koło wkręca się w wprasowane tuleje w dystansie. Takie rozwiązanie jest moim zdaniem bezpieczniejsze.

Pogubiłem się :)

Fele ktore kupilem mają ET 41 i 7.5J. To jakie mam dystanse kupić? Myślalem ze 20mm będą w sam raz, czyli krawędź felgi bedzie tak jak w oryginale równo z nadkolem jak na standardowym ET20. Jak się mylę to wytłumacz jak to powinno być :)

Ja nie kupie dystansów wkręcanych w piaste, bo na zime zakładam normalne fele.

Pislaem do gościa z Allegro i pytalem jak to jest z tym ET. Napisal ze wartość ET jest podana w mm. Czyli jezeli kupilem felgi ET41, a na E34 jest ET20 to brakuje mi dokładnie 21mm żeby wyrównać do oryginału.

Opublikowano

No jak masz dość wąską felgę to może to dziwnie wyglądać jak wpadnie w środek. Musiał byś przyłożyć i mniej więcej zobaczyć ile CI brakuje tak by wyglądało to ładnie. 20mm starczy. Ja mam szerszą felgę i dlatego biorę 20mm.

Ja też zimową mam z odpowiednim ET i dystanse będę ściągać. Dla mnie dystans to trochę drut a jak już ma być ten dystans to taki jak pisałem czyli wkręcany w piastę. Innego zakładać nie będę.

Opublikowano
Na pewno szybciej się zużyją bo są bardziej obciążone.

e30 jest o wiele lżejsza seryjnie a ta podejrzewam, że jeszcze bardziej jest lekka jak służy do upalania.

Piątka jest cięższym autem i do tego pewnie będzie jeździła na większych dystansach niż ta do palenia.

Podejrzewam, że jak się kiedyś zmieniało łożyska na dobrej jakości to nikt nie zdązy je zużyć, chyba że założy się dystans 80mm :)

Proszę CIę..200 kg to aż taka różnica? Nie jest odciążona ani troche, wygląda jak seryjny samochód i prawdopodobnie 5 Rafała właśnie nie będzie miała większych dystansów bo i po co? Tym bardziej siła i przeciążenia będą całkiem inaczej rozłożone i tak jak mówie. W E30 przeznaczonym do driftu i zabawy nie ma żadnego problemu więc tym bardziej nie będzie w piąteczce

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Tak jak mówiłem. Nie ma co się bać bo by trzeba by było zrobić coś koło 300tys żeby sprawdzić czy tyle wytrzymają czy nie bo tyle mniej więcej wytrzymują łożyska.

Nie da się ocenić laikom ile skróci to żywotność łożyska. Bo skróci w jakimś stopniu na pewno i tu nie można się sprzeczać. Ale to będą dziesiątki tys km i to tyle.

Opublikowano

Rafał czekam na foty :cool2:

Foty napewno będą o ile felgi i opony będą zgodne z opisem, bo narazie czekam na przesyłkę.