Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy poziom płynu w NIVO sprawdza się przed uruchomieniem, w trakcie pracy silnika czy może po jeździe ?

Po postoju (tak przynajmniej dobę) jak zapaliłem samochód to po rozruchu wywaliło mi płyn przez korek zbiornika :evil: Pomyślałem, że to mechanik żle zakręcił korek więc otwarłem zbiornik żeby dolać bo trochę uciekło. W środku płynu tak ledwo co na dnie siatki więc trochę dolałem (tak żeby był 3 mm od dna siatki) zakręciłem i w drogę.

Na drugi dzień przed odpaleniem auta zajżałem do zbiornika a tu ful aż po brzegi :| więc kurde strzykawką wyciągłem bo CHF drogi jak cholera a pewno znów by wywaliło :evil:

Przejechałem 50 km wyłączyłem silnik zajrzałem znów do środka a tu cholera znowu malutko równo z siatką (żeby zobaczyć że jest płyn to trzeba siatkę palcem nacisnąć ) chociaż zbiornik z zewnątrz suchy więc na pewno przez korek nie poleciało.

Powiedzcie mi czy poziom mam sprawdzać przed rozruchem czy po jeździe ?

A może mojej "skarbonce" znowu coś dolega :cry2: mam nadzieję, że nie bo żadnych wycieków nie ma.

Opublikowano

Fachowo powinno być 2,5 cm od górnego brzegu pojemnika na

olej (źródło ... E32 Bentley Service Manual).

Sprawdza się na zimno... bez obciążenia.

W czasie pracy iloś płynu powinna zmaleć (napełniają się wtedy

gruszki). Jażeli auto jest mocno obciążone to płynu jeszcze bardziej

ubędzie.

pozdrawiam

Marek

E32 750 V12 r. 91

Opel Senator B 3.0 24V

Omega 3000

Jeep Cherokee 4.0

Jeep ZJ 5.2

http://img129.imageshack.us/img129/2398/bmwe327501uv3.th.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Teraz przynajmniej wiem co i jak bo pytałem w kilku warsztatach i w każdym mieli inną teorię :mrgreen:

pozdrawiam