Skocz do zawartości

System Alpine a głośność telefonu bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać Szanownych Użytkowników czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że po zamontowaniu nagłośnienia Alpine (wzmacniacz, głośniki średniotonowe, tweetery) bardzo słabo słychać odbierane rozmowy telefoniczne. Nie wiem co jest przyczyną, audio gra przyzwoicie (choć mam wrażenie, że tweetery grają głośniej od średniotonowych), podobnie głos nawigacji i wybieranie głosowe też OK - jednak rozmowa telefoniczna jest jakby "wygłuszona", coś tam słychać tylko w głośnikach średniotonowych. Ponadto praktycznie nie słychać tego gongu ostrzegawczego (nie zapięte pasy). Przed zamontowaniem tego Alpine telefon, gong, audio, etc. - wszystko było na jednym poziomie, zgodnie z ustawieniami w menu. Czy ja coś źle podłączyłem, czy też zgodnie z zasadą "ten typ tak ma" muszę się do tego przyzwyczaić. Bardzo proszę o ewentualne wskazówki. Czy prawdą jest, że należy zamienić kable między tweeterami a głośnikami średniotonywymi? Moje BMW 1, 116i LCI 2009.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w pre lci nie trza było kodować radia/navi a w modelach LCi nawet w instrukcji jest zaznaczone ze wymaga kodowania. co prawda opieram się o swoja wiedzę z "3" ale te zestawy powinny działać tak samo.

reasumując.

1) kodowanie

2) sprawdź czy nie ma przełącznika pod spodem wzmacniacza ma dwie pozycje jedna na radio w jakiejś specyficznej wersji, pozycja nr dwa - na nawigacje i radio professional

3) sprawdź czy twittery zostały prawidłowo podłaczone do odpowiednich złącz.

instrukcja instalacji bmw jest ogolnie dostepna w necie.