Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

mam problem z moim e39 520i 1996

a mianowicie zdarza się, że auto nie chce odpalić na benzynie, ale nie zawsze tak się dzieje

dzisiaj rano odpaliłem go normalnie, a po pracy już miałem problem

mam możliwość uruchomienia auta na gazie, więc ją wykorzystałem

zauważyłem, że w przypadku kiedy auto nie chce odpalić, to po włączeniu stacyjki nie słychać charakterystycznego jednokrotnie przerwanego dźwięku (można by rzec buczenia), który zawsze towarzyszy uruchamianiu auta kiedy wszystko jest ok - zakładam, że dźwięk ten wydaje pompa paliwa (ktoś mówił mi, że tak brzmieć może również czujnik położenia wału, ale ja się nie znam)

dodatkowo auto odpalone na gazie po przejechaniu kilkuset metrów mogę już zgasić i odpalić normalnie na bzynce

dzisiaj wracając z pracy zgasiłem go podczas jazdy 50km/h, wrzuciłem trzeci bieg, włączyłem stacyjkę i puściłem sprzęgło - silnik uruchomił się na benzynie - wyłączyłem gaz i dojechałem do domu na benzynie bez dalszych problemów

miałem identyczny problem jakieś 2-3 miesiące temu w mrozach i wymieniłem przekaźnik pompy paliwa (już samo wyjęcie i włożenie przekaźnika pomogło)

od tamtej pory nie miałem tego problemu, a dzisiaj znowu mnie to spotkało

myślicie, że to znowu przekaźnik szwankuje? tak jak mówię - przez 2-3 miesiące od wymiany przekaźnika zdążyłem zapomnieć o problemie, przekaźnik kupiłem firmy BOSCH

dodam, że autem nie jeżdżę tylko na gazie, czasem najdzie mnie ochota, aby go trochę pogonić, to przełączam na benzynę, więc pompa paliwa nie leży odłogiem

autko ma sekwencyjną instalację gazową

z góry dziękuję za każdą odpowiedź

Opublikowano
Jeżeli nie słyszysz buczenia kiedy auto nie odpala to pompa nie włącza sie,podmien przekaźnik i zobacz.Czasami nowe rzeczy nawet markowe psują sie w krótkim czasie.