Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z czujnikami cofania w mojej e46. Po wymianie dwóch zepsutych na nowe nie działają czujniki. Fakt już nie słysze tego dźwięku jak były popsute ale też dziwnie klikaja. Przed wymianą częstotliwość bipania była większa a teraz mniejsza tak jakby były w "uśpieniu".

Czy odłączenie akumulatora zresetuje pdc? Proszę o pomoc

Przed wymianą

Po wymianie

Edytowane przez grzegorz1727
Opublikowano

ja dzisiaj demontowałem od nowa tylny zderzak i każdy czujnik+zdarłem ori izolacje i na nowo zaizolowałem wszystkie kable...czas 4h..3 dni temu tez wyciągałem czujniki.Już mnie krew zalewa.. wszystkie kable dobre..sprawdzone wtyczki nie zaśniedziałe itp..dobrze dociśniete i jak wszystko rozbiorę jest spokój wszystko działa za 2 dni od nowa cyrki w inpie w PDC 0 błędów ,czujniki cykają wszystkie..

zrobiłęm test uchyliłem szybę w aucie wbiłem wsteczny i dochodziłem do każdego i stałem z 6sekund przy każdym to tylko ostantni zaczynał przerywać,ale błędów w inpie 0 bo ponownym rozebraniu zderzaka i złożeniu wszystkiego znów wszystko działa...jak jeszcze raz będzie taki cyrk a w inpie 0 błędów oleje to(może przez wilgoć itp) ale jak będzie ciagle tak to wyjmę bezpiecznik bo dla mnie to zbędny bajer.Ale fajnie,że jest

nowa izolacja niebieska :

http://i59.tinypic.com/33nji2a.jpg

http://i62.tinypic.com/fwr6nk.jpg

Opublikowano
Mam podobnie. U mnie też był ciągły pisk - co oznacza że jest popsuty czujnik/czujniki. Pomyślałem no dobra trzeba będzie wymienić…. No ale tak się jakoś stało że musiałem wyjąć aku aby go naładować i po ponownym podpieciu system PDC działa a raczej działał przez 1 dzień :( I znowu piszczy… Chyba będzie trzeba wymienić / albo chociaż spryskać kostki jakimś preparatem wypychającym wodę ;)
Opublikowano
po wyjęciu bezpiecznika nr 24 pdc cisza :D i w inpie 0 błędów..ale włożyłem spowrotem bezpiecznik bo póki co działa PDC(O DZIWO O WYJĘCIU I WŁOŻENIU BEZPIECZNIKA)jak będzie szwankowac bardzo a w inpie 0 błędów to wyjmę bezpiecznik ;)
Opublikowano
po wyjęciu bezpiecznika nr 24 pdc cisza :D i w inpie 0 błędów..ale włożyłem spowrotem bezpiecznik bo póki co działa PDC(O DZIWO O WYJĘCIU I WŁOŻENIU BEZPIECZNIKA)jak będzie szwankowac bardzo a w inpie 0 błędów to wyjmę bezpiecznik ;)

u mnie PDC wlasnie raz działa, a raz nie.. często nie działa np "po deszczu" albo w deszcz..

sugerujesz, że wyjęcie i włożenie bezpiecznika może coś pomóc?

Opublikowano
u mnie też... już robiłem.. na wiązke całą nowa izolacja(przerypane jest starą usunąć) kostki przepsikane..dobrze dociśnięte i tak świruje ale u mnie w inpie błąd tylnego lewego i chyba tylnego lewego(środkowego) czyli jeden na pewno muszę wymienić a drugi się okaże
Opublikowano
A u mnie po wymianie na nowe pdc świruje. Nie piszczy jak w przypadku gdy jakiś czujnik jest popsuty i też nie pika gdy cofam i jestem blisko przeszkody. Czy ktoś wie co się stało? filmy są wyżej przed i po wymianie
Opublikowano

Jeżeli wymieniłeś ale wiesz,że 100% sprawne zresztą mi to u Ciebie wygląda na:

sprawdzenie po zdjęciu zderzaka tylnego wtyczek i dokładnie okablowania(odwin starą izolacje z 2h Ci zejdzie) a na miejscu 1 stawiam sterownik od PDC ukryty w bagażniu po prawej stronie

Opublikowano
Zapytałem się kolegów z innego forum i napisali że trzeba zaprogramować PDC programem nscexpert. Narazie walcze bo mam osx a nsc jest tylko na win. Jak wszytko przetestuje i mi się uda to napisze. Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Dziś wymieniłem czujnik parkowania (tył prawy zewnętrzny) i objaw mam taki jak u kolegi grzegorz1727.

Czyli przed wymianą jeden czujnik milczał, po włączeniu wstecznego długi sygnał dźwiękowy, INPA pokazywała że jest uszkodzony, został wymieniony na nowy z alledrogo link: http://allegro.pl/czujnik-pdc-parkowania-bmw-e39-e46-okazja-0v7-i4239234430.html

Teraz jest tak że cztery czujniki pykają, jednak jest zero reakcji przy włączonym wstecznym, INPA nie pokazuje żadnych błędów, jednak przy testowaniu w INPIe, ten nowy czujnik nie wykrywa przeszkody, jak przechodzę za autem to trzy stare czujniki wykrywają przeszkodę, a ten nowy jest "ślepy".

Kable i wtyczki w stanie idealnym.

Czy jest możliwe że kupiłem zły czujnik (wg. numerów nie mogłem znaleźć nigdzie takiego czujnika, więc wizualnie i z opisu znalazłem na alledrogo)?

A może jak kolega grzegorz1727 pisze że trzeba go zaprogramować w NSCExpert?

Czy jak jest uszkodzona centrala od PDC, to INPA nie powinna jakiś błąd pokazać?

Pozdrawiam i czekam na sugestie oraz podpowiedzi.

Dodano 22.05.2014 19:15

------------------------------------------------------------------------------------------

Więc udało się uruchomić PDC. :D

Okazało się że tani nowy czujnik zadziałał po podłączeniu do innego gniazda.

Wydawało by się że wtyczka jest uszkodzona, ale wszystkie wtyczki i kable są ok.

U mnie wygląda na to że czujnik w zamienniku może działać tylko w miejscach środkowych, bo w skrajnych zamiennik po prostu nie działa.

Dziś wszystko rozłożyłem i nowy czujnik podłączałem do każdej wtyczki po kolei i działa on tylko we wtyczce środkowa prawa i lewa.

Ważne, w INPIe w sekcji ACTIVE są guziki SYSTEM OFF i SYSTEM ON, po każdorazowym przepięciu czujnika musiałem wyłączyć, a następnie włączyć system aby PDC zaczęło działać.

Więc jeśli ktoś ma ten sam problem to może warto spróbować.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

co rozumiesz przez słowa nowy czujnik zamiennik "nie działa" :

nie pyka czy nie widzi przeszkody ??

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
co rozumiesz przez słowa nowy czujnik zamiennik "nie działa" :

nie pyka czy nie widzi przeszkody ??

A to chodzi o czujnik nieoryginalny.

Problem już został rozwiązany i napisałem co w moim przypadku pomogło.

Pozdrawiam.

Opublikowano

cytat się zgubił, miało być tak:

Okazało się że tani nowy czujnik zadziałał po podłączeniu do innego gniazda.

Wydawało by się że wtyczka jest uszkodzona, ale wszystkie wtyczki i kable są ok.

U mnie wygląda na to że czujnik w zamienniku może działać tylko w miejscach środkowych, bo w skrajnych zamiennik po prostu nie działa.

i tu pojawia się pytanie o sposób nie działania, tzn. czy pyka i nie widzi przeszkody czy np w ogóle nie pyka

dopytuje bo tez kupiłem zamiennik i czujniki pykają ale pdc wogóle nie działa

Opublikowano

i tu pojawia się pytanie o sposób nie działania, tzn. czy pyka i nie widzi przeszkody czy np w ogóle nie pyka

dopytuje bo tez kupiłem zamiennik i czujniki pykają ale pdc wogóle nie działa

no to tak jak u mnie, czujniki wszystkie pykały a PDC nie działało w ogóle.

Spróbuj przełożyć czujnik w inne miejsce, np. jak jest na brzegu to go podłącz do jednej z środkowych wtyczek, lub odwrotnie.

A w INPIe sprawdzałeś co Ci pokazuje?

Opublikowano

no i bingo !!

wiszę Ci kolego falszkę :cool2:

podłączyłem oryginały po zewnętrznej zderzaka i pdc zaczął działać, nic nie włączałem/wyłączałem w inpie, po przepięciu czujników system działa

wcześniej podpinałem się pod kompa, tyle że mam tylko carsoft zainstalowany (notoryczny brak czasu na instalację inpy) i pokazywało że system pdc ok bez błędów, a nie działał

teraz już wiem, że wystarczyło pierwszy zamiennik gdzie indziej podpiąć, a nie wymieniać kolejny który ciszej pykał

pzdr