Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem, więc prosze o odrobinę wyrozumiałości ;) Nie znalazłęm tematu pt "poradnik kupującego " czy coś w podobie dlatego założyłem temat. Jeśli coś przegapiłęm to przepraszam. A teraz do rzeczy:

Od około 5 lat jeżdżę Oplem zafira 1,6 benzyna zagazowany. Auto spisuje sie bardzo dobrze i bezawaryjnie co jest dla mnie wyznacznikiem na jaki egzemplarz trafiłem. Ale po 5 latach czas coś zmienić. Po pierwsze chce coś nowszego po drugie mam już dość stukonnego powolniaka, chcę coś mocniejszego ale od razu zastrzegam- nie chodzi o to aby z pod każdych świateł startować pierwszy. Dobrze jest po prostu mieć zapas mocy przy wyprzedzaniu albo polecieć 140 na autostradzie nie mordując auta.

Wybór mój padł na BMW serii 5 E60 kombi ( to chyba jest E61 ale dokładnie nie jestem zorientowany) z rocznika 2006 - 2007, może nawet 2008. Silnik tylko i wyłącznie benzyna w przedziale 170-218 KM. Wybór padł dlatego na to auto bowiem bardzo podoba mi się jego wygląd- nadwozie , wnętrze itd. Poza tym nie musze chyba wyjaśniać że BMW to marzenie wielu ;) chyba mnie zrozumiecie :)

Wątpliwości moje budzi tylko fakt co do kosztów utrzymania, bowiem krąży wiele mitów na temat jak drobie jest utrzymanie BMW.Zastanawiam się czy mnie takie auto nie zje z kopytami. Choc sądzę ze auto na tym poziomie nie powinno być awaryjne.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat kosztów utrzymania tego auta, ile średnio w roku Was kosztuje , na co uważać przy zakupie itd. czy są dostępne jakieś tańsze zamienniki aluminiowych elementów zawieszenia itd

Wiem że wielu starych wyjadaczy może trochę sie obruszy na mój post ale prosze o wyrozumiałość i poważne odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam - wiking

Opublikowano
dzięki, przecczytałęm, ale jest tam tylko częśc odpowiedzi. Będę wdzięczny jeśli podzielisz się swoim subiekywnym zdaniem na temat który napisałem
Opublikowano

auto jest mega kosztowne, jak kupisz trupa za 35k to wlozysz w dwa lata 15k z palcem w d...

Jak chcesz na wszystkim oszczędzać i najtańsze części kupować i mieć bezawaryjne auto to Golfa kup, nie e61

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Utrzymanie E61 jest trochę droższe niż Zafiry, ale kwestia jakie auto kupisz. Jak będziesz szukał okazji, to tak jak ktoś wyżej pisał, włożysz pół wartości auta w ciągu następnego roku. Czym większy silnik, tym E61 jest droższe w eksploatacji. O tym też musisz pamiętać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam Bmw 530xd 2007 jest to 3.0 litrowy diesel z napędem na 4 koła.Nie ma co porównywać z Zafirą lub innym podobnej klasy autem.Jak szukasz Bmw polecam zakup z pewnego źródła,sam kupiłem z Bmw Inchcape Wrocław.Niektórzy twierdzą drogo,ale nie wierz w to kupując z takiego źródła zakup to pewna rzecz.Licznik niekręcony auto z rękojmią na pół roku,bynajmniej ja tak dostałem.poza tym kupujac z Bmw masz gwarancję,że auto zostało sprawdzone przed sprzedażą.Auto na pewno nie miało wypadku.Poza tym zostawiłem w rozliczeniu swoje poprzednie auto,a nie było to Bmw tylko VW.Zatem pełen komfort.3.0 Diesel to najlepszy silnik Diesla.To ocena nie tylko przez Bmw.Jeśli chciałbyś więcej info to napisz do mnie.

pozdrawiam;

Marek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żeby kupić pewne auto nie trzeba przepłacać w ASO. "Rękojmię" półroczną ma każdy, kto kupuje przedmiot używany, również samochód. Takie są przepisy w Unii Europejskiej. Łaski Ci nie zrobili w ten sposób. Przebieg można sprawdzić w ASO oraz dokumentami itd. Historię wypadkową też i niekoniecznie w ASO za 500-700 zł. ASO nie dość, że sprzedaje auto używane 20% drożej niż wartość rynkowa to jeszcze odkupuje Twój samochód 20% taniej niż wartość rynkowa. Faktycznie interes życia się robi. ;) No ale ważne, że jesteś zadowolony, bo jeszcze jakbyś przy takich warunkach zakupu auta, miał z nim problemy to już w ogóle by była katastrofa.