Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem ponieważ nie dochodzi temp silnika, wskazówka pokazuje na 75 C mniej więcej czy moze byc temu winne webasto? Ogolnie nie mam żadnego włącznika żeby webasto działało ale mam naklejke pod maską
Opublikowano
Może walnięty termostat?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

Sprawdzałeś jaką temperaturę masz w teście zegarów? Bo jeśli wskaźnik temperatury masz na drugiej kresce to masz około 60stopni. Od 75 stopni masz już pion na wskaźniku. Po pierwsze sprawdź termostat egr - jest praktycznie na wierzchu i w 15 min. będziesz wiedział czy to on. W drugiej kolejności (obstawiam że tu będzie przyczyna) termostat główny. Może być problem ze sprawdzeniem bo np. u mnie węże od chłodnicy nie robiły się ciepłe ale i tak puszczał.

Webasto nie ma nic do rzeczy w kwestii utrzymywania temperatury - ono rozgrzewa szybciej silnik, chyba że termostat jest walnięty tak jak u ciebie to będzie co chwila się załączać żeby podnieść temp. cieczy, ale to byś raczej słyszał.

Opublikowano

Webasto przyśpiesza nagrzewanie silnika ale uszkodzone nie powoduje niedogrzanie silnika.

Masz walnięty jeden lub dwa termostaty. Ja bym przy tak dużym niedogrzaniu zaczął od głównego. Ale pewnie się okaże że EGR też jest walnięty. Pewnie też auto więcej pali.

Skąd wiesz, że masz 75st? 75st ma auto jak zaraz co osiągnie pion. Pierwsza kreska między pionem a niebieską to jest temp 60st a nie 75.

Jak się skończyła sprawa z tym dźwiękiem przy ruszaniu? BO oddałeś auto miałeś napisać i cisza..

Opublikowano
Webasto przyśpiesza nagrzewanie silnika ale uszkodzone nie powoduje niedogrzanie silnika.

Masz walnięty jeden lub dwa termostaty. Ja bym przy tak dużym niedogrzaniu zaczął od głównego. Ale pewnie się okaże że EGR też jest walnięty. Pewnie też auto więcej pali.

Skąd wiesz, że masz 75st? 75st ma auto jak zaraz co osiągnie pion. Pierwsza kreska między pionem a niebieską to jest temp 60st a nie 75.

Jak się skończyła sprawa z tym dźwiękiem przy ruszaniu? BO oddałeś auto miałeś napisać i cisza..

oddałem auto i spytałem się mechaniora dlaczego są takie dźwięki przy ruszaniu, to powiedział że to normalne i nie ma co się tym przejmować...

Auto pali normalnie 6l.

Opublikowano
daniel chyba nie czytałeś mojego postu :wink:

No nie i nie wiem jak go nie zauważyłem :mrgreen: Dużo przedemną go napisałeś to nie ma szans byśmy go razem pisali :mrgreen:

A ty kolego musisz zmienić mechanika bo miał coś Ci z wieloklinem robić z tego co pamiętam? I takie dźwięki nie są normalne...

Opublikowano
pewnie termostat. Właśnie wróciłem od mechaniora i wymienił mi uszczelka wału korbowego bo żygał dużo olejem. Wymiana + mycie wyszło 300zł to dużo ?