Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam ambitny plan zamontowania Nivo do mojej e39 kombi przed liftem. Niestety potrzebuje kilku informacji i tutaj prośbę kieruje do Was.

Otóż... na pewno potrzebuje kilku rzeczy:

1) kompresora

2) czujników na wahacze (wystarczą tylko tylne na prawą i lewą stronę ? )

3) tzw. gruszek

4) komputera sterującego pneumatyką

5) kilka bzdur typu wężyki i kabelki.

6) no i oczywiście samych poduszek

Teraz tak,

1) nie wiem jak się podłączyć aby system w samochodzie widział pneumatykę (kontrolki na desce itp.)

2) Czy trzeba wyrzucić stabilizator ?? bo z tego co się orientuję to fabrycznie nie ma stabilizatora z tyłu przy pneumatyce ??

"Zaplecze" warsztatowe mam dobrze wyposażone wiec z dostępem do podnośnika i innych tego typu nie ma problemu.

I bardzo proszę o nie pisanie ,że to bez sensu itp :)

Opublikowano
Ad. 1. Trzeba zmienić ZCS w samochodzie czyli informacje o tym jakie samochód posiada moduły i automatycznie pozostałe moduły będą szukać modułu od NIVO. Jeżeli taki w samochodzie będzie i będzie prawidłowo podłączony to nie będzie kontrolek, jeżeli będzie coś nie tak to oczywiście pojawią się kontrolki. Można to zrobić NCS'em dołączonym do pakietu INPA.
Opublikowano
Nie to że bez sensu, ale taka ciekawostka - jesteś chyba jedyną osobą na świecie, która nie ma nivo a chce mieć ;)
Opublikowano
Ad. 1. Trzeba zmienić ZCS w samochodzie czyli informacje o tym jakie samochód posiada moduły i automatycznie pozostałe moduły będą szukać modułu od NIVO. Jeżeli taki w samochodzie będzie i będzie prawidłowo podłączony to nie będzie kontrolek, jeżeli będzie coś nie tak to oczywiście pojawią się kontrolki. Można to zrobić NCS'em dołączonym do pakietu INPA.

OK... Z tym ,że wiązka będzie dokładana do obecnej, wiadomo do czujników ,modułu nivo, plusy i minusy ale czy muszę gdzieś pociągnąć kabel do komputera tak jak np przy montażu ori haka gdzie trzeba pociągnąć kabel do LCM ??

Nie to że bez sensu, ale taka ciekawostka - jesteś chyba jedyną osobą na świecie, która nie ma nivo a chce mieć ;)

Dziękuje :) taki już jestem, lubię "majsterkować" :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz się na pewno wpiąć w jakąś szynę cyfrową, ale jaką dokładnie to najlepiej poszukać w WDS, tam znajdziesz pełne schematy.

Ale szczerze, po co ci nivo?

Przecież z tym jest więcej problemu jak ze standardowym zawieszeniem. :roll:

Opublikowano

Przecież z tym jest więcej problemu jak ze standardowym zawieszeniem. :roll:

Ale są też korzyści.

Ja tam podziwiam kolegę z tak ambitnym planem - podobają mi się takie pomysły i w pełni popieram.