Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z tylna lampa, która raz świeci dobrze, a raz gaśnie i za chwile znów się zapala. Lampy sa po lifcie i problem dotyczy tej części która jest w karoserii samochodu, część lampy w klapie bagażnika świeci normalnie. Dodam ze wyjęta lampa podłączona pod akumulator także raz świeci a raz miga. Wie ktoś czy te lampy się naprawia czy trzeba kupić nowa ?

Opublikowano
Co prawda nie doprecyzowałeś, czy chodzi o część podświetlaną LED czy żarówką włóknową, ale domyślam się, że LED - więc jeżeli chodzi o tą część to niestety diagnoza jest pesymistyczna - lampa do wymiany, gdyż posiada moduł scalony sterujący pracą LED, którego się nie wymienia i lipa :-( Pozostaje wymiana, naprawa nieopłacalna :-( Natomiast jeżeli zawodzi podświetlenie żarówką włóknową to może jakiś styk lub przewód ma brak wystarczającego kontaktu? Metoda prób i błedów bywa pomocna w takiej sytuacji ;-)
Dolo
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Lampa ma sterownik led i pewnie on jest przyczyną.
Opublikowano

podejrzewam , że jest to tylnia PRAWA

wg. mnie to usterka fabryczna , nawet na allegro tych lamp nie ma

w moim 2006/10 lift wogole przestały świecić te 3 paski , paliły tylko dwie diody boczne , tył prawa w błotnik

można np. kupić z allegro sprawną ok. 300-350 jak znajdziesz lub nie sprawną za ok. 100 i wysłać do regeneracji ok. 100, żeby na czas naprawy nie pozbywać się swojej

naprawa lamp led bmw na google wpisz

Opublikowano
Kolego lukares! Bez urazy i nie bierz tego do siebie, ale nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś - piszesz przez translatora, czy co? Na dodatek ten "średniozrozumiały" post nic nowego nie wnosi do tematu, bo jego rozwiązanie zostało już wskazane wcześniej i chyba tylko "nabija" Twój licznik. Jak zabieramy głos w temacie to z reguły po to, aby doradzić, albo wskazać rozwiązanie - bazując przeważnie na swojej wiedzy i doświadczeniu. I nie ma najmniejszego sensu pisania na forum "opowieści drzewa sandałowego". Pozostaję z poważaniem :)
Dolo
Opublikowano

witam,

rozumiem , że jest polonistą - bez urazy , ale nie czytasz uważnie tego co napisałem. Może trochę chaotycznie , ale właśnie na podstawie własnego doświadczenia w E83 LCI 06r/11.

Powyżej stwierdzono , że uszkodzony jest sterownik lampy led. Ok zgadzam się, ale nie napisano czy można to naprawić w PL , a nie w DE.

Ja stwierdziłem , że lampy z początku produkcji mogą mieć wadę fabryczną , a w szczególności prawa tylna. Wystarczy spojrzeć na portal aukcyjny, aby to potwierdzić.

U mnie lampa również przestała świecić po zimie. Można ją dać do regeneracji , firma w Poznaniu ok. 100zł , tego również nie napisałeś (nową kupić to najprostsza sprawa ok. 500-800zł ULO)

Mam nadzieje , że teraz trochę więcej udało Ci się zrozumieć i powiększyłeś swoją wiedzę o mój post na tym forum.

Nie robię reklamy, bo to nie moja firma , ale może komuś to pomoże link https://www.facebook.com/media/set/?set=a.595461940507885.1073741874.387136764673738&type=3

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 lata później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jak mruga to znaczy że pożyje- wystarczy wymontować płytkę z lampy i przelutować lutownicą jeszcze raz rezystor (zimny bądź przerwany lut- częsta przyczyna). Styk się wówczas poprawia i lampa świeci dalej - 0 zł kosztów ;) Są filmiki w necie- sam robiłem i pomogło. Skala trudności 1-10 - 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak mruga to znaczy że pożyje- wystarczy wymontować płytkę z lampy i przelutować lutownicą jeszcze raz rezystor (zimny bądź przerwany lut- częsta przyczyna). Styk się wówczas poprawia i lampa świeci dalej - 0 zł kosztów ;) Są filmiki w necie- sam robiłem i pomogło. Skala trudności 1-10 - 2

rozcinałeś obudowę lampy ?

znalazłem filmik z naprawą LEDów w tylnej lampie, ale metoda nieco rzeźnicza :wink:

pewnie inna opcja to rozklejanie i ew ryzyko utraty szczelności :?:

niestety u mnie też nie świeci led i szukam rozwiązania, zakup używki wydaje się ryzykowny bo nie ma gwarancji że nie spali się za miesiąc

• 1 rok później...
Opublikowano
Jedną z głównych przyczyn migających ledów w tylnej lampie jest brak obwodu prądu na styku końca przewodu a zarobioną na nim metalową koszulką. Nie trzeba rozbierać lampy ani wyciągać płytki z ledami. Metalowa koszulka przewodu z drugiej strony wlutowana jest w płytkę, styk przewodu w koszulce śniedzieje. Wystarczy delikatnie to połączenie z lutować tak żeby metalowa koszulka nie wyleciała z płytki lub zacisnąć mocniej metalowa koszulkę na przewodzie, o ile dużo wystaje.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Super odpowiedź, najbardziej merytoryczne z całej tej paplaniny. Jutro będę próbować naprawić, może porobie zdjęcia.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Jedną z głównych przyczyn migających ledów w tylnej lampie jest brak obwodu prądu na styku końca przewodu a zarobioną na nim metalową koszulką. Nie trzeba rozbierać lampy ani wyciągać płytki z ledami. Metalowa koszulka przewodu z drugiej strony wlutowana jest w płytkę, styk przewodu w koszulce śniedzieje. Wystarczy delikatnie to połączenie z lutować tak żeby metalowa koszulka nie wyleciała z płytki lub zacisnąć mocniej metalowa koszulkę na przewodzie, o ile dużo wystaje.

masz może jakieś zdjęcia jak to robiłeś? Trochę mi zeszło i w końcu mam czas by się tym zająć