Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W ringach sa zarowik H8 35W

Jesli masz czujnik zmiezchu, opcje w menu do zaznaczenia swiatel dziennych i ustawienie: automatyczne sterowanie swiatel(na przelaczniku po lewej przy kierownicy o oznaczeniu A) sa to tez swiatla do jazdy dziennej.

Ringi w zwyklych lampach i xenonach nie powinny sie niczym roznic.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
W ringach sa zarowik H8 35W

Jesli masz czujnik zmiezchu, opcje w menu do zaznaczenia swiatel dziennych i ustawienie: automatyczne sterowanie swiatel(na przelaczniku po lewej przy kierownicy o oznaczeniu A) sa to tez swiatla do jazdy dziennej.

Ringi w zwyklych lampach i xenonach nie powinny sie niczym roznic.

Tu sie kolega myli(nie powinny się niczym róznić) wprowadzasz w bład :nienie:

LAMPY LCI E60/e61 non xenon mają żarówkę "POZYCJĘ"zwykłą 10 W takie jak pre LCI. :!:

viewtopic.php?f=73&t=172718&p=1243642&hilit=lampy+lci+zwyk%C5%82e#p1243642

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/63_1017-elem-poj-reflektora-halogenowego/i50101/kL/sN/r2008

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zeczywiscie, wprowadzil w blad, zle sie popatrzyl na realoem :D

Przy halogenowych swiatlach sa normalne 10w zarowki i nie moga byc uzywane jako swiatla dzienne poniewaz ich moc nie jest wystarczajaca tak samo jak przed liftem z ksenonami.

Dzieki za poprawke :cool2:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak ale z to tez nie jest bez :)

Wiekszosc daje sobie z tym spokuj bo i spryskiwacze, programowanie, inne wtyczki no i to cos do poziomowania i nie wiem czy czasem spryskiwacze xenonow nie maja oddzielnej pompy ale to juz szczegol :D

Nsjlepiej juz z xenonami kupic :)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Dziwne ja mam lampy LCI zwykłe halogenowe i mam Ringi jako światła do jazdy dziennej. Taki już został sprowadzony i nawet po VINie mam światła do jazdy dziennej :)

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A z kad sprowadzales? Kazdy kraj ma lekkie roznice co do wymogow swiatel wiec moze dlatego. Albo masz H8 u siebie :D Mi jest troche ciezko porownac bo mam xenony :mrgreen:

Zarowki w ksenonach to H8 35W a w halogenowych maja 21W :think:

Trzeba sie chyba jeszcze bardziej w materie zaglebic jak to w koncu jest.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Myślałem ,że mam H8 ale mam niestety 10W czy 21W te takie małe z oprawką odrazu. Autko jest sprowadzone z DE ale właściciel był z Holandii i też tam było kupowane.

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Opublikowano (edytowane)
Kodu ci teraz nie podam ale po VINie mozesz sprawdzic BX99705 Edytowane przez Kicha

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

S522A Xenon-Licht Xenon Light

S502A Scheinwerferreinigungsanlage. Headlight cleaning system

Cos z Twoimi swiatlami nie tak, po vin-ie masz xenony czyli powinienes miec H8.

http://www.bmwarchiv.de/vin/bx99750.pdf

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Aaa moj blad pomylilem cyferki sorki ale na nocce nie ogarnia sie czasami. Prawidlowy VIN to BX99705. Sorr ki za wprowadzenie w blad

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i wszystko jasne :mrgreen:

Opcja wyposazenia S896A Tagfahrlichtschaltung Daytime driving light switch

Jest to pozycja na przelaczniku swiatel dzieki ktorej jezdzisz caly czas na swiatlach mijania.

Zapalaja sie po zapaleniu samochodu a wylaczaja po zgaszeniu dla wszystkich ktozy chca miec wlaczone swiatla i nie myslec o tym zeby je wlaczyc/wylaczyc :mrgreen:

Wiec ja bym to nazwal:

S896A Automatyczny wlacznik swiatla mijania :idea:

http://www.bmwarchiv.de/vin/bx99705.pdf

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Hmm no właśnie sęk w tym ,że auto jak zostało przyprowadzone miało już tak ,że w dzień paliły się tylko Ringi i np w tunelu albo o zmierzchu zapalały się Mijania. A gdy po wyjezdzie z tunelu było jasno gasły i świeciły tylko Ringi :) . Też się dziwie ,ale jeśli dobrze kojaże to widziałem kilka rozkodowanych VIN E60 po Lifcie ,które miały Halogenowe oświetlenie i nie miały tego wpisu ??

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przepis ECE-R87 i ECE-R48

Regulamin EKG ONZ nr 87 określa specyficzne wymagania dotyczące świateł do jazdy dziennej, nr 48 natomiast wymagania techniczne dla pojazdów (implementowany poprzez Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów[...]).

...

Światła powinny mieć naniesiony w sposób trwały znak homologacji E razem z numerem identyfikacyjnym kraju wystawiającego certyfikat (np. E04 Holandia, E11 Wielka Brytania, E1 Niemcy, E20 Polska), oznaczenie typu reflektora RL wraz z numerem wersji regulaminu na podstawie którego otrzymany został certyfikat (aktualnie RL00), numer certyfikatu oraz nazwę producenta. Oznaczenia nie mogą być zmywalne lub łatwo usuwalne i powinny być widoczne po zamontowaniu świateł.

...

Obowiązek używania świateł za dnia w Europie

Stan prawny na rok 2012

...

Holandia Brak obowiązku jazdy w dzień z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, w dzień tylko w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi. Zakaz jazdy nocą na światłach pozycyjnych.

Zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej

Teoretycznie masz swiatla dzienne.

Prawnie w Polsce mozesz na nich jezdzic jesli masz naniesiony certyfikat E04 (bo samochod z holandi) i oznaczenie reflektora RL.

Szkoda ze instrukcje obslugi masz po holendersku :)

Prawdopodobnie zostalo to przeprogramowane lub byly wypuszczane juz z takim ustawieniem, poniewaz w holandji nie trzeba miec wlaczonych swiatel mijania lub dziennych w dzien

Co do wpisu wyposazenia mysle ze go nie mialy poniewaz byl brak czujnika zmiezchu.

Wiec dochodze do wniosku ze w holandi byly takie ustawienia seryjne.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wogole to mam dziwne te lampy bo posiadam w nich modul swiatel taki jak przy zwyklych ksenonach :)

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam...

u mnie jest następująco, kupiłem e60 po lifcie, jest xenon ale dokładany, nie świeciły ringi z obu stron więc rozebrałem a tam siedziały markery tylko wychodzi na to że mają spalone ledy bo sprawdzałem miernikiem i przed diodą jest prąd.. Więc jak to w końcu jest bo ponoć zwykłe lampy nawet po lifcie miały zwykłą żarówkę a wychodzi na to żę u mnie są H8.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po lifcie w polaczeniu z xenonami H8 35W, dlatego mozesz uzywac ringow do jazdy w dzien.

Bez ksenonow i przed liftem z ksenonami 5W5 (tak sie chyba nazywaja).

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
witam...

u mnie jest następująco, kupiłem e60 po lifcie, jest xenon ale dokładany, nie świeciły ringi z obu stron więc rozebrałem a tam siedziały markery tylko wychodzi na to że mają spalone ledy bo sprawdzałem miernikiem i przed diodą jest prąd.. Więc jak to w końcu jest bo ponoć zwykłe lampy nawet po lifcie miały zwykłą żarówkę a wychodzi na to żę u mnie są H8.

bo kolego u ciebie ktoś jak zakładał lampy xenonowe, nie wykonał prawidłowej instalacji. Jeżeli masz lampy aktualnie założone xenonowe z zarówka h8 to da rade ogarnąć swiatła do jazdy dziennej :) jc zapraszam na priv

Opublikowano

oczywiscie ze w ringach, światła dzienne takie jak w ori LCI xenony.

Jeżeli kolega założy już te markery, to sprawdź czy jest róznica w mocy świecenia ringów miedzy pozycja "0" a pozycją.

ps. Na pozycji "0" powinny świecić same ringi, a na pozycji słabiej ringi+obrys pomarańczowy.