Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na imię mam Tomek i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Od niedługiego czasu jestem szczęśliwym (to się jeszcze okaże) posiadaczem F01 750il xD M-pakiet rocznik 2011 z USA. Nigdy nie byłem fanem marki ale autko bardziej mi się spodobało od merca s dożo większe w środku i ładniejsze moim zdaniem co do mechaniki to jeszcze nie wiem zobaczymy ale w związku z tym mam kilka pytań do kolegów z doświadczeniem:

1. Jaki olej do silnika i ile litrów, jaki filtr.

2. Paliwo jakie lać 98 czy 95 autko jest z usa a tam trochę inne paliwo.

3. Na co zwrócić szczególną uwagę przy eksploatacji takiego autka.

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

1. 5W30 albo 5W40 o ile się nie mylę. Ile litrów to musisz poszukać w internecie i jaki filtr.

2. Ja leje 95 bo w polsce na większości stacji i tak nie ma różnicy między 95 a 98.

3. Na wtryskiwacze, pierwsze objawy zużycia to niestety przy około 100 000km już może się pojawić. Mianowicie auto na zimnym silniku długo "kręci". Nie zapala od razu ale trochę dłużej tak jakby rozrusznik słabo kręcił. Koszt wymiany nie jest tani.

Poza tym gratuluję wyboru bo to bardzo przyjemny samochód.

Petrolhead
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
podam wam, ze w ofercie BMW PL przy 750i 450KM polift napisane jest ze wartosci mocowe/osiagowe byly uzyskiwane przy paliwie 98, a nie 95
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
W E65 tak samo jest napisane i w każdym innym BMW. Tylko szkoda że na większości polskich stacji nie ma różnicy pomiędzy 95 a 98 oktanowym paliwem.
Petrolhead
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko, że na rynek USA silnik jest mapowany pod paliwo 91 o ile kojarzę (minimalna, dopuszczalna oktanowość to 89). Inna sprawa, że ichniejsze 91 jest lepsze niż nasze 98. :) Generalnie lej 95, szkoda kasy na droższe paliwo, szczególnie, że jeżeli samochód fabrycznie nie jest dostosowany do wyższej liczby oktanów to nie wykorzysta ich i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.