Skocz do zawartości

BMW E46 320i automatyczna skrzynia biegów problem z obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, przepraszam, że tak bez przedstawienia się, ale post na szybkości, wieczorkiem się z Wami przywitam i mam nadzieję, że zostanę na dłużej :wink:

Mam problem z moim BMW, automatyczna skrzynia biegów cosik nawala jadąc delikatnie przy prędkości 70-90km/h z obrotami około 2tyś., wydaje mi się, że miesza pomiędzy czwartym, a piątym biegiem, obroty po prostu skaczą jak na fali, ale mało to, przy tym COŚ wydaje niepokojące dźwięki z tyłu pojazdu takie "hrr, hrr", jest to dość głośne i uniemożliwa raczej ekonomiczną jazdę, trzeba depnąć powyżej 90km/h i jest spokój.

Nie mam pojęcia co to może być, nie jestem mechanikiem, a to moje pierwsze auto z automatem, z góry dzięki za pomoc.

Michał

Opublikowano
Panowie wczoraj posiedziałem na jakimś forum i z tego co czytałem, gość mówi, że to wina konwektora (chyba tak to się pisze), ale objawy u niego były bardziej drastyczne (auto szarpało, przy zmianie z D na R również), a u mnie czegoś takiego nie ma, wszystko płynnie, jak dam D lub R auto samo rusza tylko niepokoi mnie ten dźwięk właśnie przy falowaniu obrotów, ktoś pomoże ?
Opublikowano
Niestety konwerter. Jestem swiezo po naprawie. Tak wiec nie czekaj tylko regeneruj i koniecznie wymien olej w skrzyni jesli nie masz pewnosci, ze byl zmieniany.
Opublikowano

Kolego jaki jest tego koszt o ? I czy da się zregenerować jakoś ? Autem jeżdżę bardzo rzadko, w miesiącu kilka razy dosłownie, jedynie w przyszłym tyg muszę zrobić 300km trasy i wrócić, mam nadzieję, że wytrzyma.

Właśnie ciekawy jestem co z tym olejem, niektórzy piszą żeby wymieniać, a BMW mówi, że nie zaleca wymieniania oleju... :roll:

Opublikowano
Koszt z wymiana oleju ok 1700. Sama regeneracja konwertera to ok 800. Olej wymien koniecznie, bo jak zainwestujesz w konwerter to szkoda, zeby padla skrzynia z powodu starego zajechanego oleju w ktorym zebraly sie opilki z uszkodzonego konwertera. I nie patrz na to, ze malo jezdzisz. U jednego moze wszystko szlag trafic po 15 km a u innego po kilku tysiacach. Tylko pamietaj, ze wtedy to juz inne koszta.
Opublikowano
A jakie byłyby koszty wymiany skrzyni biegów z jakiegoś np. rozbitka ? Na co zwracać uwagę, jaka skrzynia odpowiada dla tego modelu oraz, czy silnik ma tutaj znaczenie?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem Nowym forumowiczem a swóją BMW mam od 4 miesiecy.BMW e46 320D, 136KM, 2001r, sedan. mam taki problem ze skrzynią. to utomat tiptronik. wszystko jest elegancko na 1, 2 i 3 biegu nawet przy gwałtownym ruszaniu a problem zaczyna sie od 4. zaczynają obroty falować, tak jakby było na luzie przez chwile i trzeba puscic gaz wtedy wrzuci na 4. wtedy sie zapala kontrolka z trybem awaryjnym. jak juz zmienia na 5 to nie faluja tak obroty ake odrazu słychac takie ostre buczenie. ciezko jest wyprzedzac cokolwiek. aha, jeszcze dodam ze jak juz jest na 5 biedu to przejedzie moze kilometr i sam zaczyna hamowac az wrzucina 4 bieg i dalej jedzie. nie wiem czy w dobrym dziale sie wypowiadam bo jestem nowy jak cos to sory :) co to moze byc? z góry dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam.