Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, choć fanem BMW od dawna. Szukałem podobnego problemu na forum i google jednak nie znalazłem identycznego problemu - nie chciałbym na wstępie od razu psuć porządku na forum więc jeśli wątek się powtórzył to proszę o link do tematu i z góry przepraszam. Otóż podczas jazdy moje niedawno nabyte BMW (E61 535d 272KM, przebieg 238tys.km) skaczą obroty w dosyć dużym stopniu, rozbieżność nawet od 1500 do 1800-1900 obr. Problem występuje podczas jednostajnej jazdy, skrzynia potrafi wariować i przerzucać biegi na wyższy lub niższy. Na postoju falowanie obrotów widocznie minimalnie, a znów kiedy jadę z większą prędkością (110-130km/h) auto trzyma ładnie obroty i problem nie występuje. Jeżeli ktokolwiek byłby w stanie nakierować mnie na co zwrócić uwagę i co sprawdzić będę bardzo wdzięczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprzeglo hydrokinetyczne(konwerter) w skrzyni do sprawdzenia.
Opublikowano
Jutro odstawię autko do mechanika, czy orientujesz się ile kosztowałoby nowe sprzęgło bądź regeneracja ? mimo wszystko mam nadzieje, że nie okaże się to sprzęgło...
Opublikowano
Polecam kolege gorik79. Koszt konwertera ok 2tys olej 1tyszl i wymiana 500zl. Musisz liczyc ok 4500zl. Jak tylko czas pozwoli tez uderzam do Adama :)
Opublikowano
Rozumiem, a co uważacie o regeneracji tejże części ? Widziałem ogłoszenia, które oferują regeneracje sprzęgła hydrokinetycznego konwertera za około 1100zł z wymianą. Nie ukrywam, że chciałbym to zrobić taniej, ale zastanawiam się czy warto... Jeszcze jedno małe pytanie odnośnie tej usterki, czy z takimi objawami mogę jeszcze jeździć czy odstawić auto natychmiastowo do naprawy ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Opublikowano
Ja takie objawy mam od pol roku. Przejechalem na tym 35kkm i jeszczep troche musi pozyc bo nie ma czasu na zrobienie. Co do regeneracji... moim zdaniem niezbyt dobre wyjscie. Zasada jest prosta - jesli chcesz jezdzic bmw w miare bezawaryjnie - uzywaj w miare mozliwosci orginalnych czesci. Tak wiec moim zdaniem tylko i wylacznie zakup ori sprzegla ZF :)
Opublikowano

Panowie, auto odstawiłem do mechanika, który twierdzi, że sprzęgło hydrokinetyczne jest sprawne. Auto jest jeszcze niezarejestrowane i nie ma za bardzo możliwości poruszania się nim, czy ten problem może być spowodowany jeszcze inną usterką ? Auto, gdy po nocy zostaje odpalone to przez pierwsze 3-4 sek na "P" też objawia falowanie obrotów. Może ma ktoś z was jakikolwiek pomysł, żebym mógł nakierować mojego "mechanika", mieszkam w małej miejscowości gdzie speca od BMW brak...

Z góry dziękuję za odpowiedzi ! :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, chciałbym kontynuować temat odnośnie problemu z moją BMW 535d. Panowie, może ktoś z was pomoże mi rozkodować kod błędu nr 53027, 53024 oraz 18835, komputer pokazał tylko kod. Auto podczas jazdy ma skaczące obroty i czuć lekkie przerywanie. Bardzo proszę o pomoc !