Skocz do zawartości

e46 320d 2.0 zamontowanie czujnika parkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw jak w temacie. Moje auto nie posiada czujników cafania, chciałbym je zakupić i zamontować. Znalazłem na allegro cały zestaw za 90 zł. Co o tym myślicie opłaca się? Macie w kabinach dodatkowy przycisk do tego czy nie?

POZDRAWIAM I OCZEKUJE MĄDRYCH ODPOWIEDZI:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja montowałem według tego poradnika.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=204199

Kupiłem dokładnie taki sam zestaw uniwersalnych czujników, tylko z sygnałem, bez wyświetlacza. Cena z nową listwą koło 170 zł z tego co pamiętam. Latem to robiłem i jestem mega zadowolony. Montaż banalny w ciągu godziny do zrobienia. Zestaw działa super. Zastanawiałem się nad oryginalnym, ale cena za wszystkie części odstrasza i do tego co chwila można na forum przeczytać, że znowu padł oryginalny czujnik. Cena czujników oryginalnych też spora. Dlatego zakupiłem uniwersalny.

A tylko w tym tutorialu jest podany zły numer listwy dla touringa. Ten co jest podany jest bez PDC. Listwa pod PDC dla touringa ma numer: 51128227570

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz sam wiercić to już w ogóle luz, ponieważ ja brałem ten zestaw co w linku, żeby czujniki pasowały idealnie bez kombinowania. Uniwersalne zestawy działają bez problemu.
Opublikowano

Montuj kolego bez problemu.

Ja montowałem u siebie i dodatkowo na środek zapodałem kamerkę na podczerwień i monitorek do przodu - wszystko działa elegancko.

A i jeszcze jedno - polecam czujniki profilowane (http://allegro.pl/czujniki-cofania-czujniki-parkowania-led-buzzer-i3844473859.html)

- czyli lekko zagięte z jednej strony gdyż te proste z tego co słyszałem biją troszkę w górę i mogą zakłamywać odległość.

Profilowane układają się prosto.

To w sumie tyle :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Wszystko się da, tylko w tym wypadku jest to ekonomicznie nieuzasadnione - taka się porobiła moda w PL, że wszystko, co zdemontowane z auta, a wyszczególnione jako osobna pozycja w VIN, to już "rarytas" i zaraz cena jest jakaś chora - przykład poniżej, kompletne PDC do E46:

http://allegro.pl/bmw-e46-kombi-czujniki-cofania-pdc-zestaw-komplet-i3936524300.html

Chore.

A potem padnie czujniczek, i znowu kasa za używany, ale "ori", więc "rarytas" - więc cena chora.

A uniwersalny kompletny zestaw masz za złotych 50 kilka, i jeśli dobrze zamontujesz, to będzie działał latami bezawaryjnie. Wiem, bo miałem w poprzedniej służbówce i do końca przelatało to ze mną 3 lata / ponad 300 tysięcy kilometrów w każdych warunkach pogodowych.

Aha - jako, że nie popieram kaleczenia auta, to jednak zrobiłbym to na oryginalnej listwie zderzaka, bez wiercenia otworów. Bo sama listwa najwyraźniej już "rarytasem" nie jest i można wyszarpać za przysłowiowe 20 pln.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Zawsze można z uk wychaczyć jak komuś u nas za drogo.

Ja bym tego uni nie montował.

Opublikowano
Zawsze można z uk wychaczyć jak komuś u nas za drogo.

Ja bym tego uni nie montował.

Rozumiem. Ale tak już czysto akademicko i poza konkursem - dlaczego nie?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

To wyjaśnię - nigdy przedtem nie miałem pdc w żadnym samochodzie, nie zabiegałem nawet o to - nie było i już.

Tu w obecnym, jest bo jest, na początku mnie irytował, teraz korzystam z pozytywów posiadania.

Odkąd w 2006-07r przyszła moda na kupowanie zamienników pdc, tańszych czy droższych, zawsze byłem anty, nawet jakiś czas te gówna sprzedawałem, wtedy kosztowały 400-600zł.

Uważam, że każde dokładane jest po prostu gówniane, czy kosztuje 1000zł czy 50zł. Ekran wizualizacji wygląda jak w starym kadecie gsi skala przyśpieszania.

Dodam tylko, że nie jestem posiadaczem ani cb radia, ani transmiterów ukf a sam się łamię od paru dni bo chcę zamontować kamerę i już mnie szlak trafia jak pomyślę o pałętających się kablach czy broń boże otwartym schowku zapalniczki, szyberu nie mam, sam nie podlączę pod lampkę koło lusterka a obawiam się papudraków.

Jeśli sprzęt hifi jakiś montowałem tak żeby nigdy nie było widać kabla na zewnątrz.

Poza tym, zawsze nauczony praktyką jestem przeciw ingerencji w okablowanie, pół biedy jak jest ori dopinane, gorzej jak wpinasz się w schemat czymś "obcym".

Każdy ma swoje widzi mi się :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W oryginalnej listwie te czujniki wyglądają jak oryginał. Listwa nowa z ASO koło 100zł kosztuje. Także nie majątek. O awaryjności oryginalnych czujników nawet nie ma co dyskutować. Są awaryjne, a kosztują majątek. Za cenę jednego czujnika masz dwa uniwersalne całe zestawy. Podłączenie oryginalnej wiązki wiąże się z robebeszeniem połowy auta. Montaż uniwersalnego to max godzina roboty. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że działa wyśmienicie. Deszcze słońce oraz mrozy do -20 wytrzymały. Z myjnią też zero problemów.Wiercenie w tej plastikowej listwie, gdzie za małe pieniądze można mieć gotową, chyba nie ma sensu. Na allegro jak ja szukałem nic się nie pojawiało, więc z używką może być ciężko. Do każdej budy jest inny rodzaj listwy.