Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem przedstawia się następująco, po zakupie autka e39 523i ciężko było zmienić płynie biegi szczególnie z 1 na 2, reszta o niebo lepiej, oraz przy wrzucaniu 5 biegu było odczuwalne lekkie szarpnięcie. Przy dojeżdzaniu do świateł również moment wciśnięcia sprzęgła powodował szarpnięcie/bujnięcie samochodu - bardzo agresywnie rozłączał skrzynie.

Kilka dni temu wymienione zostało kompletne sprzęło bez dwumasowego koła - mechanik stwierdził że jest w dobrym stanie i nie ma sensu wymieniać - zresztą nie było żadnych objawów typowych dla uszkodzenia dwumasu. Wymieniony został też przegub elastyczny walu oraz 2 czy 3 elementy wybieraka biegów. Zmiana przełożenia po tym zabiegu jest lepsza dużo lepsza, ale dalej są - choć mniejsze - problemy z 1 /2 oraz 5 biegiem.

Myślę za kilka miesięcy wymienić skrzynie na jakąś inną używaną albo może regeneracja Jaki to koszt ? ( może ktoś na forum ściąga angliki czy coś na części) ? Ręce opadaja jak w mojej asterce f biegi wchodza jak w masełku :D

a tu się człowiek piekli że tylke już kasy na to poszło i nie zawiele :cry: ? Może jest ktoś z okolic Tarnowa albo troszke dalej to bym mógł podjechac i porównać prace skrzyni ? Byłbym bardzo wdzięczny

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :wink:

Opublikowano
Poblem z 1 i 2 biegiem to nic innego jak konsekwencja szybkich zmian biegów(podobnie dzieje sie w motorach),poprostu wina wcześniejszych użytkowników.Może zmiana oleju troche polepszy sytuacje ale na pewno nic nie naprawi.
Opublikowano
Olej już wymieniłem na początku oraz wlałem ten magiczny ceramizer :> trochę pomogło. Ile mogła by kosztować naprawa skrzyni, czy w ogóle się opłaca ? Może ktos miał podobny problem??
Opublikowano
Jeżeli dostaniesz gdzieś skrzynie z gwarancją rozruchową to można wymienić chyba że masz kogos w okolicy kto regeneruje,a koszt regeneracji jest zależny od tego co trzeba wsadzić do niej.
Opublikowano
Taniej wyjdzie zakup używanej skrzyni, ale musiałbyś poszukać z pewnego źródła. Z drugiej strony jak ktoś porządnie zrobi Ci remont skrzyni, to masz pewność wielu kilometrów bezproblemowej jazdy. Pytanie jak długo masz jeszcze zamiar jeździć swoją Bawarką.
Opublikowano
Jeżeli dostaniesz gdzieś skrzynie z gwarancją rozruchową to można wymienić chyba że masz kogos w okolicy kto regeneruje,a koszt regeneracji jest zależny od tego co trzeba wsadzić do niej.

Z tą gwarancją rozruchową to bym uważał, bo uszkodzoną skrzynie to może i oddasz ale koszty przesyłki nie mówiąc już o robociźnie są już

nie do odzyskania.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Poszukaj na tej stronie w wątku "Polecane warsztaty", może tam coś będzie z Twojej okolicy. Ja odpukać nie miałem żadnych problemów ze skrzynią, ale podejrzewam, że lepiej żeby za remont takowej zabrał się jakiś specjalista (nawet kosztem droższej robocizny) niż jakiś uniwersalny warsztat robiący skrzynie. Chyba, że się mylę i nie ma tam większej filozofii :wink: