Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Chciałbym przedstawić wam moją nową kochanke, którą zastąpiłem za wysłużoną e34 ;)

Silnik m20b20

rok produkcji '88r

Więcej informacji dodam w najbliższym czasie ;)

fota zaraz po kupnie:

http://www.fotoszok.pl/upload/405728bf.jpg

Fotka po małej dłubance przodu ;D

http://www.fotoszok.pl/upload/62ed933b.jpg

I mały bonusik z toru Lbn xd

http://www.fotoszok.pl/upload/c43d6ecb.jpg

Obiecałem że w najbliższym czasie dodam więcej informacji, ale niestety komputer komputer się zbuntowal więc ch mu w d niech stoi, a jak się wkurze pójdzie na strych xd

Nooo, ale na temat teraz. Po sprzedaniu mojej "byłej" E34 525i długo nie mogłem wytrzymać bez biało niebieskiego śmigła i zaczęły się poszukiwania miłości. Uparłem się na E30, poszukiwania opierały się na gotowym swapie z m50, lub seryjne poniżej 1.8L ale w mniejszej kasie żeby wystarczyło na m50(ponieważ byłem zakochany w jednostkach na zeliwnym bloku przez moją ex E34 która miała m50b25nv).

Niestety nie mogłem niczego konkretnego znaleść z gotowym SWAP'em ponieważ, albo była za daleko, albo jak była blisko to przekraczała grubo mój fundusz, tak więc poogladałem kilka 1.6 i 1.8 ale żadna nie ruszyła mną tak jak kiedyś E34 w której zakochałem się od pierwszego wejrzenia. Znalazłem wkońcu E30 m20b20 '88r pojechałem obejrzeć i tu zaiskrzyło, gdy zobaczyłem ją jak stała smutna wychylajac kawałek pyska spod jakieś szopy i już wiedziałem że ona będzie moja! Naprawdę musiałem utrzymać pokerowa twarz żeby móc zbić z ceny. Zaczęły się oględziny, sprawdzanie stanu, jazda próbna, mimo że było dużo śniegu a "eczydziestka" miała letnie buciki spodobała mi się jazda, zero stuków, pukow, silnik rowno trzymał obroty na gazie jak i na pb ale miała problemy z przekroczeniem 5tyś obrotów/min no ale było do ogarniecia(przjezdzona pompa paliwa i znikł problem wkrecania się na pb oraz wymiana reduktora gazu na większy i wgranie map gazu i tak dostała "drugie życie". Nie ma co dziewica nie była widać było to po spartaczonym przednim prawym blotniku i masce, wielkiego gongu nie było nie ma ruszonych podluznic, kątów kół itd. weź człowieku w dzisiejszych czasach znajdź 25letnią dziewice...o gimnazjum nie wspomnę ;D to tak z głębszych oględzin na kanale nic więcej nie znalazłem co wskazywałoby na więcej przygód z wypadkami/stluczkami. Progi zdrowe z każdej strony podnoszone ori lewarkiem jeszcze przed zakupem. Nadwozie poza kilkoma pryszczykami też naprawdę w porządku. Ktoś jej w niedalekim czasie odswierzyl bezbarwny i zalatal dziurkę w podłodze w okolicach stóp pasażera z przodu, kielichy przód i tył zdrowe wnęki tylnych nadkoli także.

Od dnia kiedy pierwszy raz wsiadlem do niej po dzień dzisiejszy nakrecilem już 12kkm, sporo jak na 3 miesiące, ale praktycznie w koło komina, a tak to tylko dwie trasy po ~100km w jedną strone, bez żadnych niepokojących przygód z samochodem, a nie dobra jedna była, ale przez glebę straciłem końcowy tłumnik, ale cicho uczę się dopiero szurac po naszych pięknych, polskich drogach xd

Poza tym odłożylem plany swap'a w kąt, teraz zakochalem się w m20 ten dźwięk jest lepszy niż muzyka(często jeżdżę z wyłączonym radiem ;D) i podczas kontroli oleju, płynu w chłodnicy itd. ten silnik mnie ciekawi coraz bardziej, gdy na niego patrzę xd

Jest jeszcze dwie rzeczy które mnie zadziwiły w tym silniku na duży + otóż pierwsza może mi nikt nie uwierzy, ale przy tym silniku, jego wieku, technologi i wgl spalanie gazu to średnio 10L w trybie 15km do pracy i 15km z pracy do domu. Za każdym razem podczas tankowania gazu do pełna(max.30L) robię w tym trybie nie licząc weekendów bo tu już trasa zazwyczaj(nie przekraczając 100km/h. Na tym zawiasie męczy szybka jazda, BMW ma dawać przyjemność z jazdy przecież więc bez pałowania) przejezdzam 300km +/-10km i znów do pełna 30L. Max spalanie co mi wyszło to 14L z hakiem ale to jak śnieg ładnie zasypał drogę więc bokiem do przodu ;)

Druga rzecz to podczas testu co jest wart ten silnik więc tu już na pb ;D to 9s 0-100km/h i 210km/h v-max ;O! Toż to identyczneprzyspieszenie co byłe E34 z katologowo 192KM. V-max tu niestety E34 jechało wiecej ;>

Nie jestem za takim modem, ale taką eczydziestke już kupiłem to odcięcie przy 7k obr/min oraz kolektor, przepustnica i przeplywomierz od b25. Mimo wszystko pozytywnie mnie zaskoczyła testem ;)

Od dnia zakupu 9.12.2013 zrobione zostało:

*plyny, oleje(10w40 valvoline max life), filtry, świeczki, przewody, kopuła i palec oraz cewka zaplonowa. Układ zaplonowy był ok, ale okazjonalnie trafiłem na sprzątanie garażu u znajomego a że były w ciut lepszym stanie(cewka, przewody, i kopuła z paluchem) więc podmienilem xd

*tuleja w pokrywie dyfra lemforder(duża głowa)

*pompa paliwa

*reduktor gazu + mapy gazu

*żarówki w podswietlaniu konsoli

*springi tył bo strasznie siedziała okazało się że spawane/skracane ori springi pekly...wiadomo w którym miejscu... założone zostały h&r -60 i stoi teraz równo(ani koza, ani taczka), przód obniżony też był, ale normalnie ;P z tego jak stoi pewnie też jest -60, ale czekają na ciepłe dni -80 przód ;)

*kolejna rzecz to usunięcie pryszczy rdzy

*profilaktyczne czyszczenie krokowca, przepustnicy i wszystkich złącz/wtyczek elektryki pod maską

*czarne nerki, black/yellow hella przód

*no i standardowo wymiana rozrządu + pompa wody. Pasek Contitech(czy jak to tam się pisze mimo tego najwyższą półka) rolka i pompa meyle'a

*ostatnia rzecz którą sobie przypominam to poprawianie wydechu

czekam właśnie jeszcze na lampy tył red/white trafiły się w okazyjnej cenie i chciałem je zrobić na red/delikatny black jak będzie pasować to zostawię, a jak nie to oddam(z możliwością powrotu do red/white) w cenie ori lamp używki i robię ori na a'la MHW home made, albo czerwony kierunkowskaz.

Teraz może trochę o wnętrzu.

Jakby nie przetarte siedziska foteli to śmiało można stwierdzić że ma 227kkm przebiegu ^^

Oprócz foteli szpeci środek jeszcze kierownica ori 4ramienna, a po za tym jest za duża. Może ma ktoś nie drogo do sprzedania ori, ale 3ramienną? mt1 lub mt2 wchodzi tylko ori, żadne pady z konsoli xd ;)

Nie dodam zdjęć środka póki nie zrobię foteli sorry, ale wstyd xd

To teraz może wyposażenie.

*el. lustra

*el. szyby przód

*uchylno-przesuwany dach na korbkę

*check

*obc II

*automatyczna el. antena radia

*uchwyt na kasety

*centralny zamek(dolozona centralka z pilota)

*abs(obecnie nie sprawny, któryś czujnik szwankuje, bo czasami trafi się tak że odpale jadę i jest abs, ale dołek i już zapala się kontrolka. Nie lubię abs'u zwłaszcza starej technologi, ale jak jest pasuje naprawić)

*wspomaganie kierownicy

*odpinany ori hak

*rozporka kielichow tylnych

*halogeny przeciwmgielne przód

*taki bonusik odemnie czyli wbudowane, w miarę mało widoczne, ale estetycznie zrobione gniazdo USB w które wpinamy kabel i ładujemy telefon itp. Gniazdo jest w przedniej ściance schowka obok ręcznego ;P

*kolejna rzecz to była dość gleboka rysa w panelu check (czarne "okienko?") i że spodobało mi się w E39 to lekkie czerwone światło padające na tunel środkowy to wstawilem w miejscu rysy dyskretnie dwie czerwone diody, które dają ten sam efekt co w E39 ;)

Car audio bez rewelacji. Jak kupiłem było stare radio "pajoniera" z cd które nie chciało zbyt mieścić się w kieszeń i ori głośniki przód. Z tyłu ktoś chamsko wytasał dziury w półce, ale głośniki zabrał więc paskudne, krzywo wycięte otwory z których widać było bagażnik i poszarpana blachę, pewnie przez przecinak pod półką...

"pajoniera" zastąpił sony xPlod modelu nie pamiętam, ale jest czarne i ma czerwone podswietlanie więc ładnie komponuje się z deską i podswietlaniem. Z przodu ori głośniki zastąpiły 2drozne Hertz'e, a z tyłu żeby zaslepic dziury trafiły "jajka" 3drozne Peiyingi. Bagażniku stoi skrzynka ze wzmakiem. Gra w miarę ładnie nie mam wymagającego ucha, ale w trasie nie męczy, a na postoju nie trzęsie lusterkami itd. i tak wcześniej pisałem ze częściej slucham m20 niż radia xd

O silniku raczej nikomu tłumaczyć nie muszę m20b20 na kolektorze z b25 przepustnicy b25 i przeplywce z b25 do tego coś dlubane w kompe odcięcie 7k obr/min.

Reszta to już raczej seria.

Dyfer na dużej glowie przelozenie 4.27

Technicznie zajedwabiscie nic nie stuka, nie puka, prowadzi się elegancko, nisko i twardo więc przyklejona amorki też jakies a'la sporty z mniejszym skokiem.

Biegi elegancko wchodzą, sprzeglo igła, most nie wyje jest ogólnie w git ;)

Co do poprawek to zrzucić skrzynie i albo uszczelnic na wale(chyba tylko tu) albo inna, uszczelnic silnik na wale od strony sprzęgła( kapie na łączeniu skrzyni z silnikiem, poza tym ubywa olej z silnika...tragedi nie ma miska pod samochodem nie stoi ale szkoda zapomnieć dolac oleju...kolejna rzecz podporą walu daje o sobie znać troszkę, wymiana pół osi bo luzy na przegubach, wymiana tulei na dyfrze też zapuka przy ostrym starcie xd wymiana czujnika abs. No i byłoby tyle z mechaniki. Teraz blacha więc napewno blotnik i maska do wyrzucenia i najlepiej w kolorze znaleść;) reszta już w porządku można konserwe na podłogę dac po przycieraniu ;P

Co chce upiekszyc? tak więc:

*Stoi na 15" alu Exip więc coś ladniejszego może 16"

*dokladka zderzaka przód od is'a

*halogeny na yellow

*tył lampy tak jak pisałem

*może jakiś próg w m technic

*fotele najlepiej sporty, oby nic w skórze, nie spodobała mi się skóra po wsadzeniu do E34

*kwas od kolektora do ori końcowego tlumnika + kwas dwururka końcowa oczywiście tak jak ori czyli w bok ;)

*rozporka kielichow przód. Zwłaszcza jak wleci -80 przód i osłoną michy

*kiera mt1 lub 2

*ogolna polerka lakieru

*antena najlepiej ori, chociaż sam teleskop bo ktoś połamał ;(

*jak cos okazyjnie sie trafi z wyposażenia albo rarytasik to nie pogardze ;D

Zdjęcia wrzuce przy najbliższym dostępie do sprawnego kompa, bo teraz to przez tel pisałem ;D

Jak byles-as i doczytales-las do końca zostaw kometarza ;)

Edytowane przez umcyk00
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
No ciekawa historia.... :lol: wcale nie miała smutnego pyska jak stała u mnie i nie w szopie :duh: może u ciebie obok zetora, zawsze lepsza lipna wiata niż pod chmurką ma stać. Jak by nie poszła to poczekała by do wiosny i też bym ja szykował pod siebie
  • Zarejestrowani
Opublikowano
No ciekawa historia.... :lol: wcale nie miała smutnego pyska jak stała u mnie i nie w szopie :duh: może u ciebie obok zetora, zawsze lepsza lipna wiata niż pod chmurką ma stać. Jak by nie poszła to poczekała by do wiosny i też bym ja szykował pod siebie

Nie ma co się denerwować ;) Kolega tak napisał, żeby lepiej się czytało - smutna bo czekała na nowego właściciela ;) Wiadomo, że każdy daszek lepszy niż chmurka :D

Też doczytałem do końca i fajna historyjka. Orientujesz się co z tą anteną trzeba zrobić, żeby działała? Pytam, bo mam to samo (z tego co widziałem z boku bagażnika moduł automatycznej anteny jest), ale z błotnika wystaje tylko końcówka (tak z 1 cm) na którą jest nałożony "kawałek metalowej rurki" ;). Czyli tak jakby brakuje tego teleskopu - ale jak właściwie to ma działać???

Opublikowano

m20 umarło...ukręciło panewe. Po niedługim czasie usuadło m50b20nv. Swap wygląda tak:

silnik m50b20nv z e34

skrzynia z m20

sprzęgło+zamach+rozrusznik z m20

wał z m20

dyfer bebechy zmienione daje przełożenie 3.45 po zgraniu ze skrzynką z m20 przełożenie podobne do zestawu skrzynia m50+dyfer 3.15

łapy lewa e36 m50+poducha e46 m57b30(wysoka) i prawa home made+poducha e36 m50 idealnie silnik leży nad ori serwem i bez przerabiania wybieraka skrzyni

wydech kwas+ori końcowy z m20

poza tym

wskoczyły koła 16" artec'a

obrysówki american style

wróciła chromowana nerka

yellow halogeny

black drogowe

do wnętrza wskoczyło:

ori kiera 3 ramiona nie mt

krzesła z e46

no i na dniach za małą kasę udało mi się kupić co jak co ale nie ori dokładki na przód i tył mt2 i chwila moment lecą do lakierowania razem z małymi zaprawkami na budzie.

Zdjęcia będą na dniach ;)

pozdro ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Siema!

Wracam właśnie od lakiernika xD

Kilka fot ustrzelonych na szybciocha ;) (listw nie zdążylem założyć...tak tęsknilem! ;D)

http://s1.fotowrzut.pl/50S398U38N/1.jpg

http://s1.fotowrzut.pl/QVV0TH4B9A/1.jpg

z kumpla seaciną ;)

http://s1.fotowrzut.pl/QVV0TH4B9A/2.jpg

jbc tej stalówy tam nie ma :P

http://s1.fotowrzut.pl/QVV0TH4B9A/3.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

po znajomości groszowe sprawy

robione były zaprawki i bezbarwny cały oprócz dachu maski i klapy bagaznika