Skocz do zawartości

e87]118D światła ringi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e87]118D światła ringi 2007r

Witam serdecznie i proszę o poradę odnośnie świateł ''ringów'' .Mój problem polega na tym , że najpierw zaczęła szwankować lewa strona tzn. ring działał z przerwami ,po czym przerwy w działaniu były coraz częstsze i dłuższe aż przestał działać całkowicie .A od niedawna ten sam problem zaczyna tyczyć się po lewej stronie . Same ringi są sprawne bo po podłączeniu do zewnętrznego zasilania działają .Nie mam pojęcia co może być przyczyną ''awarii'' w reflektorze.Czy to może kwestia sterowania świateł? Jakiegoś kodowania? Bardzo proszę o poradę. .Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś na ten temat napisać ,jakieś sugestie czy cuś .Nie znam się na tym kompletnie i nie chciałbym też aby jakiś ''pseudoelektromechank''do którego muszę się udać nie naciągną mnie na zbędne koszta .Zatem z góry dziękuję za każdą pomoc szanownego forumowicza.

Dodam tylko ,że jestem nowy w tym zacnym gronie :wink:

POZDRAWIAM SERDECZNIE

dodaję fotki reflektora . Może ktoś ma takie same światła ?

http://speedy.sh/pG54X/zdjecia.zip

Edytowane przez glibor

Opublikowano

Witam

Ja również dołączam się do pytania. U mnie problem z lewym ringiem, zauważyłem że czasem mrugnie i zaraz po odpaleniu wyskakuje błąd: front left parking light faliture.

Trochę to denerwujące.

Opublikowano
  • Autor
..to faktycznie jest irytujące :? U mnie nie ma żadnego komunikatu.Pozdrawiam
Opublikowano
e87]118D światła ringi 2007r

Witam serdecznie i proszę o poradę odnośnie świateł ''ringów'' .Mój problem polega na tym , że najpierw zaczęła szwankować lewa strona tzn. ring działał z przerwami ,po czym przerwy w działaniu były coraz częstsze i dłuższe aż przestał działać całkowicie .A od niedawna ten sam problem zaczyna tyczyć się po lewej stronie . Same ringi są sprawne bo po podłączeniu do zewnętrznego zasilania działają .Nie mam pojęcia co może być przyczyną ''awarii'' w reflektorze.Czy to może kwestia sterowania świateł? Jakiegoś kodowania? Bardzo proszę o poradę. .Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś na ten temat napisać ,jakieś sugestie czy cuś .Nie znam się na tym kompletnie i nie chciałbym też aby jakiś ''pseudoelektromechank''do którego muszę się udać nie naciągną mnie na zbędne koszta .Zatem z góry dziękuję za każdą pomoc szanownego forumowicza.

Dodam tylko ,że jestem nowy w tym zacnym gronie :wink:

POZDRAWIAM SERDECZNIE

???

przecież do zasilania ringów służy zwykła żarówka halogenowa podobna do postojowej chyba że są jakieś inne rodzaje ringów

BOKIEM ALBO WCALE...
Opublikowano
  • Autor

(przecież do zasilania ringów służy zwykła żarówka halogenowa podobna do postojowej chyba że są jakieś inne rodzaje ringów)

:idea: no właśnie u mnie to jakiś inny rodzaj , wygląda jakby każdy ring miał osobne źródło(żaróweczkę czy coś). Ale powtarzam ,że po podłączeniu do zewnętrznego zasilania ringi działają. Sam nie wiem co to może być :cry2: Hm :?:

Opublikowano

Zależy czy jest to wersja LCI czy preLCI. Temat był poruszany w sekcji BMW 3:

viewtopic.php?f=70&t=223605

W wersji LCI jedna żarówka halogenowa H8 służy do podświetlenia obu ringów. Czy Tobie gaśnie jeden ring, czy oba ?

- Jeśli jeden to prawdopodobnie jest zbyt wysoka temperatura wewnątrz komory i szybka absorbująca znajdująca się wewnątrz zaczyna tracić swoje właściwości.

- Jeśli oba to znaczy, że żarówka również ma przerwy w dostawie prądu, co jest efektem przygaśnięcia obu ringów.

Opublikowano
  • Autor
Zależy czy jest to wersja LCI czy preLCI. Temat był poruszany w sekcji BMW 3:

viewtopic.php?f=70&t=223605

W wersji LCI jedna żarówka halogenowa H8 służy do podświetlenia obu ringów. Czy Tobie gaśnie jeden ring, czy oba ?

- Jeśli jeden to prawdopodobnie jest zbyt wysoka temperatura wewnątrz komory i szybka absorbująca znajdująca się wewnątrz zaczyna tracić swoje właściwości.

- Jeśli oba to znaczy, że żarówka również ma przerwy w dostawie prądu, co jest efektem przygaśnięcia obu ringów.

Witam . U mnie nie świecą oba ringi w prawym reflektorze .A jedyna żarówka do której się dostałem to jest H7 (nie wiem czy to o nią chodzi) :? Ale tak wygląda ,że każdy ring ma swoją żarówkę. Dziękuję za podpowiedź Kolego .

Opublikowano

Napisz jeszcze, czy masz wersję LCI czy preLCI.

Do zasilania obu ringów masz jedną żarówkę. Poniżej jest link to lampy, którą najprawdopodobniej masz u siebie. Na ostatnim zdjęciu, co prawda lampa jest obrócona, ale chodzi o tą żarówkę, która jest najbardziej wysunięta na prawo. Ta szara część po środku, w razie co, to nie jest żarówka - to tzw. "headlight adjuster" - służy do regulacji świateł.

http://allegro.pl/bmw-1-xenon-przod-lewy-e-81-e-82-e-87-e-88-i3948794770.html

Masz możliwość dojścia do tej żarówki od strony silnika (nie trzeba odkręcać koła). Wyciągnij ją na kablu i sprawdź czy zapala się ruszając ten kabel, albo "trzęsąc" lampą. Chodzi o jakąkolwiek czynność, która może spowodować świecenie - aby dowiedzieć się w czym tkwi problem. Pewnie gdzieś jest uszkodzony przewód, albo są jakieś luzy.

Opublikowano
  • Autor
Napisz jeszcze, czy masz wersję LCI czy preLCI.

Do zasilania obu ringów masz jedną żarówkę. Poniżej jest link to lampy, którą najprawdopodobniej masz u siebie. Na ostatnim zdjęciu, co prawda lampa jest obrócona, ale chodzi o tą żarówkę, która jest najbardziej wysunięta na prawo. Ta szara część po środku, w razie co, to nie jest żarówka - to tzw. "headlight adjuster" - służy do regulacji świateł.

http://allegro.pl/bmw-1-xenon-przod-lewy-e-81-e-82-e-87-e-88-i3948794770.html

Masz możliwość dojścia do tej żarówki od strony silnika (nie trzeba odkręcać koła). Wyciągnij ją na kablu i sprawdź czy zapala się ruszając ten kabel, albo "trzęsąc" lampą. Chodzi o jakąkolwiek czynność, która może spowodować świecenie - aby dowiedzieć się w czym tkwi problem. Pewnie gdzieś jest uszkodzony przewód, albo są jakieś luzy.

Sam już nie wiem czy czy to LCI czy taż preLCI. Te u mnie są nieco inne niż te przedstawione w Twoim linku .

Znalazłem jeszcze coś takiego http://youtu.be/vmwzN5WKe0M . U mnie po wyciągnięciu tej żarówki w sprawnym reflektorze ringi nadal świecą więc ta żarówka ich nie zasila .Wkurza mnie już to bo jazda z ringami po jednej stronie to profanacja wizerunku mojego autka :mad2: .Nie bardzo ma się do kogo zwrócić wiec nadal będę szukał rozwiązania :search: .

Opublikowano

Napisz, z którego roku masz auto. Na filmie, który wrzuciłeś, zasilanie jest właśnie z żarówki H8. Może końcówka przypomina H7, ale mocowanie jest zupełnie inne. Po wyciągnięciu żarówki podświetlającej nie ma możliwości, że palą się ringi.

Jesteś z Poznania, albo okolic ?