Skocz do zawartości

e46 i e90 - ogólne koszty utrzymania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

nie znalazłem nigdzie podobnego tematu - zazwyczaj tylko porównuje się różnice w kosztach według pojemności i typu silnika.

Ja chciałbym dowiedzieć się jaki będzie przybliżony przedział kosztów (np. 8000-10000zł/rok) z którym muszę się liczyć wybierając taki samochód a nie inny - ceny części, serwisowania, wymiany opon, paliwo itd. Interesuje mnie suma wszystkich kosztów, chyba tylko oprócz ubezpieczenia - wiem że to jest dosyć drogie.

1. e46 w przyzwoitym stanie za 20tyś zł

2. e90 w przyzwoitym stanie za 40tyś zł

w obu przypadkach z ~2 litrowym silnikiem benzynowym, robiąc max 1000km miesięcznie.

Pytam bardzo ogólnie ponieważ potrzebuję auta i jeśli dobrze pójdzie planuję zakup swojego pierwszego pod koniec roku. Chciałbym przygotować się na jakiś rząd wielkości i wiedzieć czy mogę sobie pozwolić na bmw, czy wybrać coś tańszego, chociaż jeździć punto mi się nie uśmiecha. ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam!

Jeździłem E46 318i, teraz E90 320D w Mpakiecie. Koszty utzrymania napewno zdecydowanie większe w E90. W BMW E 46 i E90 nawet wymiana żarówki jest zapisywana w komputerze jako błąd do skasowania. Z tym, że w Bmw E90 większość czynności wymaga podpięcia pod komputer. Nawet wymiana akumulatora wymaga adaptacji. Zresztą jak każdy smochód ze sporą ilością elektroniki E90 potrzebuje więcej uwagi. E46 było bez awaryjne, z E90 jestem zadowolony, ale z bezawaryjnością gorzej. No i części do E46 dużo tańsze.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odświeżyłeś kotlecika sprzed roku.

W BMW E 46 i E90 nawet wymiana żarówki jest zapisywana w komputerze jako błąd do skasowania.
:shock:
Opublikowano

Sorki, nie popatrzyłem.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak już odświeżony to zauważyłem ;) Dobrze, że teraz bo podsunęliście mi plan na ten rok już w styczniu.

Postanowiłem założyć specjalny zeszyt żeby zapisywać wydatki. Wiadomo te większe mam zapisane ale takie jak benzyna czy nawet żarówki warto zapisać i sprawdzić na koniec roku jak można zaplanować wydatki na kolejny rok :) Najbogatszy nie jestem więc liczą się dla mnie takie koszty...

• 1 rok później...
Opublikowano
Jeżeli skrupulatnie liczysz koszty to e46 będzie zdecydowanie tańsze w utrzymaniu niż e90, zresztą na pewnych częściach czy podzespołach zwyczajnie nie można oszczędzać, to dotyczy nie tylko BMW ale i każdej marki premium jeżeli chcesz jeździć bezpiecznie. Zeszyt z wydatkami na części i tym co zrobiłeś w swoim aucie to dobry pomysł, potem bezie łatwiej jeśli będziesz chciał je sprzedać mając wszystko udokumentowane.