Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Od niedawna jestem posiadaczem wymienionego wyżej modelu. Problem polega na tym że auto nierówno pracuje oraz dusi się. Kupiłem trochę zaniedbane jednak od razu zabrałem się za wszystkie usterki i auto odżyło. W ostatnim czasie tj dwa tygodnie temu wymieniłem odmę, termostat, wyczyściłem silniczek krokowy oraz przepustnicę i przedwczoraj wymieniłem filtr oleju oraz olej. Po pierwszych zabiegach auto chodziło rewelacyjnie...silnik pracował cicho i równo. Po paru dniach czar prysł... Auto niby odpala bez problemu, trzyma obroty, wskazówka nie faluje a mimo to delikatnie nierówno pracuje, popierduje z wydechu na wolnych obrotach i dusi się podczas jazdy. Dzisiaj podczas przejażdżki dusił się na każdym biegu i ciężko przyspieszał. Wyjechałem za miasto żeby przedmuchać go...przeciągałem go na biegach i zmiany dokonywałem dopiero po przekroczeniu 5 tys obrotów...w końcu jakoś udało mi się dobić do 140km/h...zawróciłem w stronę domu i auto jechało już bez duszenia, przyspieszało tak jak powinno. Dodam że dzisiaj rano zauważyłem że górny wąż od chłodnicy jest spłaszczony (zassany). Po odpaleniu i przejażdżce wąż wyglądał normalnie. Płynu nie ubywa ze zbiorniczka, auto nie gotuje się, górny wąż jest gorący natomiast dolny letni, żadne kontrolki nie palą się. Wydaje mi się też że słyszę delikatne cykanie z lewej strony silnika. Nie mam już pojęcia co go boli... Może ktoś z Was przerabiał ten temat i mnie nakieruje. Z góry dziękuję za porady!
Opublikowano
Ponawiam temat. Orientuje się ktoś co może być przyczyną? Auto nadal dziwnie się zachowuje. Dzisiaj przez chwilę nie miało mocy i nie chodziło na wszystkie świece. Po 10 sekudach próby przygazowania i wkręcenia na obroty zaczęło chodzić normalnie. Już mi ręce opadają...
Opublikowano

Kolego ja miałem/mam identyczne objawy.

Przy czym u mnie pojawiły się one po spartaczonej wymianie uszczelki pod głowicą przez mechanika. W poniedziałek jadę na reklamację, zobaczę co powie.

Spróbuj zmierzyć sobie może kompresje na cylindrach, zobaczysz co wyjdzie. Mnie wyszło nieciekawie, 10,9,11,11 nie wiem jak było przed wymianą uszczelki ale przynajmniej równo pracował, nie muliło go i elegancko przyśpieszał... a teraz to mój pierwszy maluch był szybszy :)

Powodzenia, mam nadzieje, że rozwiążesz problem!

Szukam BMW e90 150 km, benzyna :)
Opublikowano
Przyczyn moze byc mnostwo. Jak masz mozliwosc podmien przeplywomierz, sprawdz czy nie bierze lewego powietrza, cykanie z lewej strony to moze byc uszczelka kolektora. Sprawdz swiece. Najlepiej byloby podpiac sie pod kompa. PS. Z wezem chlodnicy nie panikuj, odpowietrzyles uklad?
Opublikowano

Wczoraj wieczorem wykręciłem świece i okazało się że wszystkie wyglądają tragicznie (ngk czteroelektrodowe). Pod ręką miałem stare jednoelektrodowe też ngk ale w lepszym stanie więc podmieniłem je. Silnik na wolnych obrotach pracował bez zmian, jednak podczas przyspieszania już tak nie dusił się i ładnie wkręcał na obroty. Dzisiaj podczas jazdy do pracy czar prysł i znowu to samo...

W dodatku po odkręceniu korka oleju czuję benzynę...

Opublikowano

Odnośnie układu to był odpowietrzony po wymianie termostatu. Dzisiaj wymienie korek od chłodnicy i postaram się odpowietrzyć go ponownie.

Odnośnie reszty zabiegów to już zostawiam mechanikowi bo szczerze jestem zielony w tych tematach...w sobotę odstawiam auto i zobaczymy.

Opublikowano
Nie chce Cie straszyc, ale na moje bedzie dol do roboty. Benzyna w oleju nie wrozy nic dobrego, pewnie pierscienie puszczaja. Daj znac co na to mechanik.
Opublikowano
Czyli szykuje się czarny scenariusz i koszta... W weekend dowiem się co go boli i dam znać.

Dobrze sprawdź mechanika, to podstawa. Niech Ci powie co i jak, a potem jedź do innego i porównaj to co obaj mówią (nie mówiąc temu drugiemu, tego co powiedział pierwszy). Jeśli będą mieć inne zdanie, jedź do trzeciego.

Szukam BMW e90 150 km, benzyna :)