Skocz do zawartości

Nawigacja Professional - laser do wyczyszczenia lub wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nawigację professional i coś nie bardzo działa. Nie wiem, czy jest sens ja uruchamiać - podobno mapy BMW są w Polsce raczej kiepskie (mam przyklejaną na szybę zwykłą nawigację LARK, do tego abonament na mapy i nie narzekam), jednak jeśli wymiana lasera jest w miarę tania to bym się zdecydował.

Sytuacja wygląda tak: Mam oryginalne płyty z 2011 roku i z 2007 roku, poza tym mam testowego pirata z 2013 roku. Na oryginałach nawigacja nie chce chodzić (ani 2007 ani 2011). Na pirackiej DVD1 nie rusza, na DVD2 rusza prawie za każdym razem, na DVD3 - raz na ileś prób, ale zawiesza się po jakimś czasie.

Przypuszczam, że zużyty lub brudny będzie laser. Używałem płytki czyszczącej - nie pomogło. Muszę coś zrobić z laserem. Jednak zanim się do tego zabiorę chciałem zapytać o parę szczegółów:

1. Czy nie jest tak, że włożenie nowej płytki powoduje uaktualnienie oprogramowania w nawigacji i z tego powodu po używaniu nowej wersji starsze już nie będą działać? Innymi słowy - czy przyczyna niedziałania wersji z 2007 i 2011 roku może być to, że w nawigacji była używana płytka z 2013 roku?

2. Jak powinny wyglądać oryginalne płytki z 2011 roku? Co do płytki z 2007 roku nie mam wątpliwości - to tłoczona płytka (srebrna, lustrzana), zatem będzie to oryginał. Na komputerze odczytuje bez zastrzeżeń. Natomiast płytki z 2011 roku wyglądają na nagrywane. Jest oryginalne opakowanie, na płytce nadruki wyglądają na oryginalnie wykonane, ale sama płytka nie jest srebrna, lecz taka lekko fioletowa, jak płytki do nagrywania. Widać też na niej obszar nagrywania - jednym słowem jest to płytka nie tłoczona, lecz nagrywana. Stąd wątpliwości - czy BMW sprzedawało nagrywane, a nie tłoczone wersje płyt?

3. Znalazłem wątek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=157123 dotyczący wymiany lasera. Niestety podany tam link już nie działa. Wiecie może, gdzie można kupić laser do tej nawigacji?

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

Opublikowano
Witam,

Mam nawigację professional i coś nie bardzo działa. Nie wiem, czy jest sens ja uruchamiać - podobno mapy BMW są w Polsce raczej kiepskie

skąd żeś takich głupot się nasłuchał :mrgreen:

użyj opcji szukaj temat nonstop wąłkowany.

Opublikowano
Mam nawigację professional i coś nie bardzo działa. Nie wiem, czy jest sens ja uruchamiać - podobno mapy BMW są w Polsce raczej kiepskie

skąd żeś takich głupot się nasłuchał :mrgreen:

użyj opcji szukaj temat nonstop wąłkowany.

Moim zasadniczym pytaniem jest kwestia lasera w nawigacji, a nie jakości map BMW. Być może jakość map ostatnio wzrosła (chociaż w testowanej przez mnie wersji z 2013 roku węzeł autostrady A1 przy Piekarach Śląskich jest źle opracowany - w miejscu, gdzie na mapie jest rondo w rzeczywistości jest rozwidlenie drogi, a w miejscu, gdzie w rzeczywistości jest rondo na mapie jest skrzyżowanie, jadąc według nawigacji BMW nie da się wjechać na autostradę ani dobrze zjechać do Piekar), ale ja w tej chwili mam jeszcze aktywny abonament na mapęmap, więc mam w miarę dokładną nawigacje po Polsce i fabryczna nawigacja nie jest dla mnie absolutnie konieczna. Z drugiej strony ponad 800zł za oryginalne płyty wydaje mi się przesadzoną ceną. Chociaż nie przeczę, że "fajniej" byłoby jeździć z fabryczną nawigacją.

Ja na to patrzę tak: Do jazdy po Polsce mam mapęmap (jakości ich map raczej BMW nie przebije, o cenie nie mówiąc). Fabryczną chciałbym mieć głównie do jazdy za granicę i liczę, że do sporadycznych wyjazdów wersja z 2011 roku będzie wystarczająca. Ciekaw jestem tylko, czy moja wersja jest oryginalna (wygląda "oryginalnie", ale płytki są nagrywane, a nie tłoczone).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.