Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zamówiłem pierwsze BMW, świadomie wybrałem standardowy system audio. Na forach zagranicznych wyczytałem, że nawet HK nie jest tak dobry ile się za niego płaci. Jestem audiofilem i lubię słuchać muzyki dobrej jakości. Nie interesuje mnie tylko napierdzielanie basem ale czysty, miękki, klarowny dźwięk stereo.

Jednak mam problem z rozkminieniem systemu audio w BMW. Normalnie w samochodach są 2 głośniki w drzwiach (w tym średniotonowy-basowy 16,5cm) i subwoofer w bagażniku. W BMW mamy tweetery, średniotonówkę z małym basem w drzwiach i ala subwoofer pod siedzeniem.

Plan jest taki aby zrobić dobre stereo. Wymienię wszystkie 3 głośniki (2x drzwi + 1x siedzenie) - moje pytanie jak to zasilić? Ile kanałów musi mieć wzmacniacz? A może 2 wzmacniacze 2-kanałowe, jeden na drzwi (2x100W) i jeden na głośniki pod siedzeniami (2x200-250W)?

A może jest ktoś z Trójmiasta kto posiada HK w F30 czy F32? Z chęcią bym posłuchał jak to brzmi i może zmienił zamówienie.

Opublikowano

Z trojmiasta jest kolega na forum "czolo" - posiada 328i z HK - spotkaj sie, posluchaj, pogadaj...

Mi osobiscie bardzo podoba sie jak to tam gra, ale jak czytam jestes audiofilem wiec dal Ciebie moze byc malo...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Subwoofery sa dwa pod obydwoma siedzeniami.

Przewaznie na zagranicznych forach wymieniaja je wlasnie na te z zestawu HK i napedzaja calosc wzmacniaczem z zestawu retrofit Alpine dedykowanego pod BMW. Tutaj sa parametry tego wzmacniacza, moze beda pomocne dla Ciebie:

http://www.leebmann24.de/bmw-nachruestsatz-hifi-system-alpine-1er-f20-f21-3er-f30-f31.html

Mimo wszystko wybralbym chyba HK lub standard + dedykowany Alpine. Nie bedzie to sprzet audiofilski ale kazdy audiofil twierdzi ze w samochodzie i tak nigdy nie bedzie idealnego dzwieku jak w wytlumionym pomieszczeniu ;)

Opublikowano
Subwoofery sa dwa pod obydwoma siedzeniami.

Przewaznie na zagranicznych forach wymieniaja je wlasnie na te z zestawu HK i napedzaja calosc wzmacniaczem z zestawu retrofit Alpine dedykowanego pod BMW. Tutaj sa parametry tego wzmacniacza, moze beda pomocne dla Ciebie:

http://www.leebmann24.de/bmw-nachruestsatz-hifi-system-alpine-1er-f20-f21-3er-f30-f31.html

Mimo wszystko wybralbym chyba HK lub standard + dedykowany Alpine. Nie bedzie to sprzet audiofilski ale kazdy audiofil twierdzi ze w samochodzie i tak nigdy nie bedzie idealnego dzwieku jak w wytlumionym pomieszczeniu ;)

Sorry ale ten wzmacniacz nic ciekawego nie prezentuje - 4x25W i 2x55W na subwoofer!! Do tego THD na poziomie 0,5%!! gdzie standardem jest 0,02%!! W poprzednim aucie miałem 2x70W i 1x200W a na gorsze nie mam zamiaru się zamieniać.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ta ok, chcialem Ci tylko nakreslic sytuacje, dla mnie mozesz wlozyc nawet 1000w jesli tego potrzebujesz :wink: pozdr.
  • 3 miesiące temu...