Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym z Wami skonsultować ostatnie spostrzeżenia w temacie.

Otóż pojechałem w góry, było w jedną noc -4 i rano samochód odpalił bez najmniejszych problemów, jednak zegar całkiem się wyzerował.

Napisał mi nawet "symbol zegara + 00.00.00", po czym poprosił o ponowne ustawienie.

Czy to świadczyłoby o problemie z akumulatorem? Jednak jak zaznaczam na wstępie, auto odpaliło bez zająknięcia.

Teraz jak go mam w garażu nic się nie dzieje ???

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=168775&start=15

Sprawdz baterie.

Sterownik pradu ma na zadaniu usypiac wszystkie pozeracze pradu i zostawic tyle napiecia zebys mogl go odpalic nawet przy slabej bateri. Jesli jest walniety moze to doprowadzic do krotkich brakow napiecia (na tyle krotkich ze sie nie kasuje) i dla tego zegarek sie spoznia ale to juz pisalem na poczatku.

Wyczytaj bledy.

Albo bateria albo sterownik pradu przy alternatorze.

Zakodowales nowa baterie?

Byles w BMW, co powiedzieli z tym zegarkiem?

Problemem moze byc jeszcze:

Sam alternator ( nie doladowywuje akumulatora)

Pozeracz pradu

Slaby kontak miedzy klema a akumulatorem/alternatorem

Jedz do elektryka, niech Ci wszystko pomirzy.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spóźnienie zegara nie jest spowodowane zaniżonym napięciem aku. , nieważne czy chwilowym czy długotrwałym :nienie: . Zegar nie jest wrażliwy na wahania napięcia nawet w przypadku słabego aku. Każdemu kto ma słaby aku . musiał by się również spóźniać , tak się nikomu nie dzieje. Bo, częstotliwość pracy zegara elektronicznego ustala generator ( najczęściej rezonator kwarcowy ) , a nie napięcie zasilania. Jeżeli natomiast napięcie spadłoby poniżej granicznego lub zanikło zupełnie to wtedy zegar nam się zresetuje ( wyzeruje ), tak jak w przypadku odłączenia aku. Napięcie zasilania przy znacznym spadku ma wpływ na częstotliwość ( np. spóźniania )tylko w zegarach elektronicznych z napędzanych mechanizmem. Takich jak mamy na ręce elektronicznych lecz z wskazówkami . Jak bateria jest kaput ,to nie może uciągnąć mechanizmu i wtedy się spóźnia .
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam to samo.

Spóźnia mi się zegar.

Może słaby aku??

Jak chwilę postoi na zapłonie to wyskakuje ikona aku albo wyłącza radio.

• 3 tygodnie później...