Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio oglądałem BMW 530d z rocznika 2009 i miał bardziej rozbudowany idrive i kilkoma przyciskami więcej do navigacji telefonu itp.

Mam pytanie; od kiedy występuje ta wersja w E61 oraz czym tak naprawdę się różni samochód z rocznika 2007 a 2009 w idrive i innych kwestiach

Opublikowano

Ja mam produkcję 2009-03-12.

iDrive już nowy, ten z przyciskami skrótów. Jest też nowe menu (bardzo podobne do menu z aktualnie produkowanych modeli bez touchpada). Jak szukałem auta, zauważyłem, że niektóre z nowym iDrive mają jeszcze stare menu, jak z poprzedniego iDriva. Stare menu mam też w instrukcji obsługi (ale iDrive w intrukcji już nowy). Podejrzewam, więc że ktoś zrobił upgrade oprogramowania. Nie wiem napewno ponieważ nie podpinałem jeszcze auta pod komputer. W moim przypadku nie mam też osobnego czytnika DVD do Navi Pro, mam za to port USB w schowku. Jeśli chodzi o mapy do navi np. to są już aktywowane kodem generowanym pod VINie.

W roczniku modelowym 2009 jest również zupełnie nowy xDrive, w miejsce starego "X-a". To zupełnie inny napęd.

Nie jestem pewien, ale zostały też chyba lekko zmodyfikowane automatyczne skrzynie, a już napewno dostały nowszy soft.

Jakieś poprawki również wprowadzone zostały w silnikach benzynowych: nowsze wtryskiwacze, cewki zapłonowe. Nie wiem jak w dieslach.

Nie wiem co więcej, ale generalnie modele 2009 miały wprowadzone już wiele rozwiązań, stosowanych później w modelu F10. Chyba z racji na końcówkę produkcji, może testowali nowe elementy na wychodzącym modelu E60 :)

Opublikowano

Dzieki za odpowiedź.A czy wersja nawigacji business ma też wejście na USB w tej wersji 2009r w każdym modelu z navi business?

Czy obsługa idrive nowszego jest dużo przyjemniejsza?

Wiesz może czy skrzynia jest taka sama jak przed 2008 rokiem i różni się tylko oprogramowaniem,czy jakieś modyfikację tez w niej zrobili?

Ogólnie zastanawiam się czy lepiej kupić model z lepszym wyposażeniem z 2008/2007 roku czy 2009 ze słabszym.Chodzi mi o model 530d.

O co chodzi z navi aktywowaną kodem VIN...czy wersja z netu nie bedzie działała?

Opublikowano

Bmw z 2009r. w lepszym wyposażeniu jest nawi CIC z twardym dyskiem i jednym czytnikiem.W porównaniu do nawi CCC to jakby porównywać małego fiata do mercedesa

Mapy z internetu nie będzie czytać ponieważ trzeba jeszcze kody do tych map.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedź.A czy wersja nawigacji business ma też wejście na USB w tej wersji 2009r w każdym modelu z navi business?

Czy obsługa idrive nowszego jest dużo przyjemniejsza?

Wiesz może czy skrzynia jest taka sama jak przed 2008 rokiem i różni się tylko oprogramowaniem,czy jakieś modyfikację tez w niej zrobili?

Ogólnie zastanawiam się czy lepiej kupić model z lepszym wyposażeniem z 2008/2007 roku czy 2009 ze słabszym.Chodzi mi o model 530d.

O co chodzi z navi aktywowaną kodem VIN...czy wersja z netu nie bedzie działała?

Co do Navi Business to nie mam pojęcia jak tam jest z czytnikami. Jeśli chodzi o obsługę nowego iDrive i nowego menu, to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jak ktoś używał tylko starego, pewnie powie że jest OK. Ja mam nowy iDrive i nowe menu i muszę przyznać, że w odniesieniu do starego iDriva jaki ma mój szwagier (2008r.) obsługa jest o wiele bardziej wygodna, intuicyjna i nie wymaga tak dużego poświęcenia uwagi co w przypadku starszego systemu, co z kolei przekłada się na bezpieczeństwo. No ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia jak już napisałem wcześniej.

Jeśli chodzi o roczniki i wyposażenie to już zupełnie zależy od Ciebie. Ja szukałem młodszego rocznika, ponieważ zależało mi na nowym iDrive oraz na nowym napędzie xDrive. Ze wzlgędu na fakt, że konfiguracji jakiej szukałem na rynku praktycznie ma nie, to wziąłem co się trafiło. Z wyposażenia, które chciałem mieć niestety zabrakło mi: foteli komfort (za to mam pełną elektrykę z pamięcią), ksenonów skrętnych (mam zwykły bixenon), rolet na szyby tylne boczne, systemu keyless, aktywny tempomat. Na innych bajerach typu night vision, head up disp, m-pakiet zupełnie mi nie zależało. Cieszę się jednak, że to rocznik 2009 i ma przede wszystkim nowego xDriva i iDriva.

p.s. szukałem też silnika w wersji 272KM i żałowałem, że nie znalazłem, ale jak się okazało na moje potrzeby 218KM daje radę. Mam małe dziecko i raczej nie zdarza się, żebym szukał zaczepki pod światłami, a te 218KM na idiotów w hiper skodach czy paskach na trasie to "świat i ludzie". Ważne, że R6 brzmi fantastycznie :)

Opublikowano

Nie,USB to opcja dodatkowa,zależy jak ktoś skonfigurował sobie auto przy zakupie.W moim np.nie ma,marzec 2009,nawigacja Business.