Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy w mojej e60 530d jest prawidłowe ładowanie ? Nie mam żadnego błędu klemy IBS, a po jej odłączeniu ładowanie na poziomie 13,3v .Zadaje to pytanie ponieważ rok temu wymieniłem aku i zaadoptowałem disem, ale pojawiają mi się błędy o niskim napięciu i po krótkim czasie na zapalonym radiu zapala się kontrolka aku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli podajesz odczyt z menu ukrytego to przy tych wartościach 14,6-15,3 nie powinno być absolutnie problemów z ładowaniem . Chyba że eksploatujesz samochód tylko na bardzo krótkich odcinkach i akum. nie zdąży się wystarczająco naładować , zakładając że masz sprawmy aku. Menu ukryte trochę zawyża napięcie , możesz dokładniej sprawdź woltomierzem bezpośrednio na akum.

Napięcie akum. po uśpieniu ok. 40 min. nie powinno być niższe niż 12,5V ,dokładny pomiar wykonujemy miernikiem bezpośrednio na aku lub mostku w komorze silnika ,a nie odczyt z ukrytego .

Opublikowano
Tak te wartości podaje z ukrytego menu, jutro sprawdzę miernikiem . Odcinki które pokonuję są naprawdę krótkie max do 3km , a odpalam auto dziennie z 10 razy :D .A po uśpieniu auta mam 12,38 v ale to po ok 10min. Jutro zrobię test po 40 min i dam znać co i jak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak te wartości podaje z ukrytego menu, jutro sprawdzę miernikiem . Odcinki które pokonuję są naprawdę krótkie max do 3km , a odpalam auto dziennie z 10 razy :D .A po uśpieniu auta mam 12,38 v ale to po ok 10min. Jutro zrobię test po 40 min i dam znać co i jak.

max 3km i 10 razy odpalany . To jakim cudem , kiedy i gdzie on ma się naładować :D . To cud że on jeszcze zakręci :shock: .

Jeżeli aku.będziesz eksploatował w takich warunkach nie posiłkując się prostownikiem ( na granicy całkowitego długotrwałego rozładowania) to oprócz problemów o których piszesz , za długo Ci on nie posłuży .Żywotność aku. drastycznie spada gdy stan rozładowania spada poniżej 50% ,co przekłada się na napięcie poniżej 12,5V , nie obciążonego aku.

Jaki sens ma ten test na praktycznie rozładowanym aku. :shock: , wiadomo że napięcie będzie za niskie .Wpierw naładuj aku.do pełnej pojemności a dopiero później możesz sprawdzić napięcie po uśpieniu.

Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi. Właśnie powiem Tobie szczerze, że wczoraj przeszło mi to przez myśl, że najpierw trzeba naładować aku a potem dopiero pomiary. :D