Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy mam mały problem z odpalaniem, a mianowicie czasem nie chce odpalić za pierwszym razem.silnik kręci i nic. Za drugim razem odpala na dotyk. Nie wykrylem żadnej zależności tzn. Czasem odpala normalnie nawet na zimnym a po przejechaniu jakiegoś odcinka znów kręci i nic.:/ czy może mieć to coś wspólnego z akumulatorem? Ostatnio się rozładowal przy tych mrozach.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zgaduje

czujnik położenia wałka

standard w tych motorach (w innych też się zdarza)

poszukaj na forum jest tego sporo

gg5553463
Opublikowano

No właśnie gdzieś o tym czytałem ale nie znalazłem tematu z dokładnie takimi objawami...

Da się sprawdzić czy to to?

Opublikowano
No właśnie gdzieś o tym czytałem ale nie znalazłem tematu z dokładnie takimi objawami...

Da się sprawdzić czy to to?

a co mówi INPA albo dis ?

z fusów nikt tu nie potrafi wróżyć

bez fejsa nic sie nie dowiesz

gg5553463
Opublikowano
No póki co liczyłem na fusy :) Myślałem ze moze słaby akumulator ma na to wpływ, ale jeśli nie to jutro pogadam z elektrykiem i będę wiedział coś więcej
Opublikowano

Obadałem temat dokładniej i znalazłem przyczynę która jest zgoła odmienna od wcześniejszych założeń...

Nie zauważyłem tego wcześniej ale kiedy samochód nie chce zapalić, to w pozycji 2 kluczyka nie zapalają się kontrolki na desce, tak jak by stacyjka nie załapywała?

Wystarczy że "cofnę" kluczyk do pozycji 1 i ponownie przekręcę do 2 kontrolki się zapalają i silnik odpala....

Czy winą jest wadliwa stacyjka?( coś może nie łączyć?) czy może coś innego?

Jakieś pomysły?

Opublikowano

mam podobnie, w pozycji 2 nic nie świeci poza wyświetlaczem "zegarka", rozrusznik kręci,

zauważyłem że kostka stacyjki ma wyrobione gniazdo w miejscu w którym się łączy z kolumną i jak się delikatnie poluźni na śrubkach to właśnie wtedy nie pali.