Skocz do zawartości

BMW E60 530D 2003r problem z elektroniką , dynamic drive..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Szukam pomocy ponieważ nie mam już pomysłu o co chodzi z elektorniką w moim BMW E60 530D 2003r. Mianowicie w czasie jazdy często przerywa mi radio (przerywa na 1-5 sekund) i nie ma na to reguły z jaką częstotliwością. Ponadto w czasie jazdy często wyświetla mi się błąd "dynamic drive". Przy podłączeniu pod komputer u mechanika wykazało jakieś zwarcie, błąd związany z DD został skasowany jednak po pewnym czasie znowu zaczął się wyświetlać. Dzieje się to od czasu gdy mój stary akumulator się rozładował. Został naładowany przenośnym akumulatorem i od tego czasu mam problem z elektroniką. Oczywiście teraz mam już nowy akumulator z takimi samymi parametrami jak oryginalny i został zapropogramowany. Myślałem że może przy mocnym doładowaniu starego akumulatora uszkodzona została klema minusowa, odłączyłem ją i jakiś czas tak jeździłem. W tym czasie nie było żadnych problemów z radiem czy z DD, jednak po pewnym czasie zapaliła mi sie kontrolka od active steering. Czy zepsuta jest klema minusowa?? Nie mam już pomysłu o co jeszcze może chodzić, a nie muszę dodawać że problem jest bardzo denerwujący (szczególnie na długich trasach). Bardzo proszę o pomoc kogoś kto wie jak rozwiązać ten problem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

autko trafilo do mnie i wg mnie problem z DD pojawia sie z powodu nie pasujacych felg (śruby lapia jedynie na 4! zwoje)

1622842_640978232630141_2142187905_n.jpg

1669912_640978235963474_879557079_o.jpg

Niech mnie ktos poprawi. Uklad DD wyglada na sprawny, brak wyciekow, czujniki poprawnie odpowiadaja. Z lewa lampa jest problem elektryczny, nie dziala pozycjonowanie "skrajny lewy". reszta funkcji jest OK. Lampa tez sie poci, co moze miec wplyw na elektronike.

Radio do weryfikacji po naszych zabiegach (tylne lampy byly pajeczowane na skretke i kiepskiej jakosci zlaczki).

1167172_640978205963477_1323766828_o.jpg

1911005_640978229296808_2118044754_o.jpg

Akumulator takze wydaje sie podejrzany bo nie trzyma swojej pojemnosci (800EN) i raczej "klema minusowa jest sprawna".

Powyzsze jako pomoc dla szukajacych i oczywiscie do weryfikacji. Nie jestesmy nieomylni ;)