Skocz do zawartości

[E91 - 320d] Exhaust Gas Temperature Sensor Circuit Low

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni mam problem z odpaleniem za pierwszy razem, pierwszy raz pokręci i gaśnie a za drugim razem odpala się kontrolka grzania świec 1-2 sek przerwy i odpala normalnie wchodząc na obroty. Podłączyłem dziś na szybko skan błędów i wywaliło mi coś takiego jak na zdjęciu:

http://i62.tinypic.com/2drutyt.png

Poratuje ktoś informacją co to może się dziać. Szukałem ale chyba słabo... bo nic nie znalazłem konkretnego.

Opublikowano
  • Autor
Przez to mogą być te problemy z odpaleniem za pierwszym razem na dużym mrozie?
Opublikowano

Wątpię aby to miało wpływ na odpalanie, no ale trzeba to sprawdzić.

Ja też miałem problem z tym czujnikiem, okazało się, że jeden z kabelków przy wtyczce był urwany.

Opublikowano
  • Autor
a jaki może być powód tego że nie pali za pierwszym naciśnięciem Start, tylko pomęczy kilka sekund i "gaśnie" dopiero drugi start odpala auto, przy drugim ma opóźnienie 2-3 sek i kontrolka nagrzewania świec się pokazuje.
Opublikowano

- sprawdź/wymień świece,

- filtr paliwa wymieniałeś ?

- pasowało by sprawdzić parametry silnika (korekcje, ciśnienia, temperatury z czujników )

- akumulator o odpowiednich parametrach ? naładowany ?

Ja zaczął bym od wymiany świec i filtra paliwa (MANN np.)

Opublikowano
  • Autor

Wymienię świece i dam znać co dalej, planowałem wymianę dopiero na wiosnę ale chyba będę musiał przyspieszyć.

[edit]

Po wymianie filtrów, termostatów, problem znikł, prawdopodobnie za niska temperatura z odczytów i to przez to.

Co do palenia na mrozie to mróz ustąpił i problem zniknął, świec nie wymieniałem, może na jesień bo to gruba zabawa.