Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z tempomatem w mojej bawarce. Rzecz w tym , że nie trzyma prędkości ,pomimo załączenia się modułu (zielony wskaźnik na desce). Próbowałem poprzez INPE wejść w modłuł tempomatu ale niestety wyskakuje błąd o braku komunikacji. Tempomatprzy próbie zdiagnozowania jest załączony. Czy ktoś miał taki przypadek ? Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Mam problem z tempomatem w mojej bawarce. Rzecz w tym , że nie trzyma prędkości ,pomimo załączenia się modułu (zielony wskaźnik na desce). Próbowałem poprzez INPE wejść w modłuł tempomatu ale niestety wyskakuje błąd o braku komunikacji. Tempomatprzy próbie zdiagnozowania jest załączony. Czy ktoś miał taki przypadek ? Pozdrawiam

Pierwszy raz widzę silnik 3,0d o oznaczeniu M54 ;).

Jeśli chodziło Ci o silnik M57 3.0d, to funkcja tempomatu realizowana jest przez komputer DDE, który na podstawie sygnału prędkości pojazdu, obciążenia silnika, sygnałów z przełączników pedału sprzęgła i hamulca ustala dawkę paliwa potrzebną do utrzymania zadanej prędkości. Jakotakiego modułu tempomatu M57 nie posiada.

Co ja bym sprawdził? Wymienione powyżej przełączniki pod pedałem sprzęgła i hamulca. To najczęściej uszkadzający się element, skutecznie zapobiegające prawidłowemu działaniu tempomatu.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Pierwszy raz widzę silnik 3,0d o oznaczeniu M54 ;).

.

jasne, że chodziło o M57 ;) dzięki za sugestie.

da to się jakoś zdiagnozować? ma jakieś wartości ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dziś zabrałem się za demontaż czunika sprzęgła.

Co się okazuje, nie wiedzieć dlaczego jego tam poprostu nie ma...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam polifta, 2002r, orginalnie założona kiera z sterowaniem tempomatu, sterowanie działa, wszystkie przycisku reagują, czujnika ani żadnych kabli do niego nie widać... jak to jest możliwe