Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim E36 mam już od dłuższego czasu bardzo dziwny problem z obrotami na LPG. Instalka I generacji. Generalnie nie narzekam, bo przejechałem już na niej ok 100 tyś i w sumie jest bezawaryjnie. Problemem jest to, że jak się tak dobrze nagrzeje to obroty staną na ok 1300. Jak jest zimny to jest super-planowo ok 700. Dodam, że jak przygazuje to spadają na ustawione 700. Najlepsze jest to, że jak złapie temperaturę i swoje 1300 rpm, wystarczy że otworzę maskę i wszystko wraca do normy. Dosłownie przewiew chłodu i jest tak jak powinno. Może ma to jakiś związek z czujnikiem temp, ale na logikę to nic z drugim wspólnego. Może przepływka, ale z drugiej strony czemu po otwarciu maski wraca do normy? A może parownik? Nie mam naprawde pomysłu bo problem jest "dziwny".

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
Jeśli to dzieje się tylko na gazie, to ewidentnie sprawa reduktora, czyli parownika. Nie piszesz czy masz go od początku, ale jeśli tak, to po 100 tys. nadaje się on do wymiany. Możesz też wymienić zestaw membran. Reduktor po prostu zmienia parametry, czyli skład mieszanki.
Opublikowano
nic nie jest do wymiany jesli nadal jest sprawne i wszystko hula dobrze to nic nie ruszaj.popatrz jaki długi masz układ dolotowy-w instalce takiej jak masz gaz idzie z powietrzem i nawet jak zdejmiesz noge z gazu to obroty spadna ale bardzo powoli,jesli sie zawiesza(jak pukniesz noga w gaz to spada na wolne)to poprostu miałes malego strzala w kolektorze i przepływka albo jakas klapka sie nie domyka(a własnie system klapek w dolocie dziala na zasadzie temperatury-miedzy innymi-i dlatego jak wpuscisz "wiatr" pod mache to spada),ja bym tego nie ruszał przeciez chodzi i jesli rozumiesz przyczyny to chyba cie uspokoilo.pozdro
Opublikowano
Łukasz, nie będę dyskutował więcej, bo i tak zrobisz jak będziesz uważał. Robię przy gazie dopiero 7 lat i też mogę się mylić. Moja rada: jedź do jakiegoś fachowca i niech ci to sprawdzi. Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania.
Opublikowano
Jak krótki powinien być dolot LPG do mixera (mowa o instalce Igen.). U mnie ma dł. 1m od reduktora do mixera. Czy to dobre rozwiązanie? Czy ma wpływ na czas reakcji na pedał gazu?
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
Z tą długością to są różne szkoły, ale jest zasada: im krótszy, tym lepszy. Jeśli są warunki, przewód od reduktora do miksera nie powinien przekraczać 80 cm a register, czyli "śruba" powinien być możliwie blisko miksera. Wydłużenie tego przewodu powoduje opóźnienie w reakcji na pedał gazu.