Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1. Po wizycie w serwisie mam taki problem i nie wiem co spaprali . Jest zimno ok , samochód odpala super i pracuje stabilnie , jednak jak troche pośmigam z 10km i nagrzeje sie to podczas hamowania schodzi z obotów(normalne ) ale po chwili obroty zaczynają skakac i gaśnie. Jak jest rozgrzany to nawet na postoju jak sobie stoi i zaczyna pracować nierówno , ma kilka skoków obrotów i gaśnie.

Wszystko dzieje sie tylko jak jest rozgrzany , na zimnym silniku śmiga.

2 Po tej samej wizycie u mechanika przestała trzymać mi tylna szyba w klapie bagażnika. Mechanik stwierdził ze zamek walniety. Zamek zamówiłem i wymieniłem i dalej to samo było przez 2 dni. Dzisiaj natomiast zamek chwycił i trzyma szybe ale nie reaguje na przycisk otwarcia , ani nie ma świateł w bagażniku. Nadmienie że od 2 tygodni nie chodzi mi wycieraczka tylnia i spryskiwacz.

Opisałem jak mogłem , za pomoc będę wdzieczny. Szkoda mi juz wywalać kasę na "mechaników"

Rafał

Opublikowano (edytowane)

ad 1) - zdemontuj instalację gazową

ad 2) - masz prawdopodobnie uwalone wiązki w klapie

P.S.

Jeśli oburzysz się, że nie masz instalacji gazowej, tylko silnik 2.0/2.5/3.0 benzyna/diesel, to napiszesz o tym pierwszy raz. Jak dotąd nie wiemy, czy to 520D, czy 545i czy może masz przez poprzedniego właściciela zamontowany taki silnik Andorii:

http://andoria-mot.com.pl/pub/Image/oferta/silniki_wysokoprezne/1-cylindrowe/600pix/s321.jpg

Edytowane przez Dasonen
Opublikowano
Nie mam instalacji gazowej . O co chodzi i skąd takie przypuszczenie?

:mad2: :cry2: :duh:

To może w końcu zdradzisz tajemnicę - jaki masz silnik?

Bo dla różnych silników są różne przyczyny takich usterek.

Nie wiadomo, czy benzyna, czy diesel i czy wolnossący czy doładowany i jaka pojemność i ile cylindrów...

Opublikowano

Uruchomiłem INPE za duzo nie kumam ale takie błędy mi pokazuje:

4390 4390 boost temperature sensor, Signal

4212 4212 Glow plug zylinder 1, Control

4222 4222 Glow plug zylinder 2, Control

czy to moze mieć wpływ na moje pytanie 1 opisane w 1 poście ??

I co z tym robic , czy sam dam radę czy mechanik

R

Opublikowano
Problem ze świecami żarowymi może powodować trudności z zapalaniem. Albo świece do wymiany, albo moduł sterowania świecami do naprawy (podobno Roger-Nysa pomaga rozwiązać ten problem).