Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy 7er. Mam problem z ogrzewaniem, nie grzeje mi lewa strona auta, a z prawej dmucha ciepłym ale nie jest to na pewno maksymalna temperatura 32 stopnie. Przeszukałem forum i znalazłem, że na pewno mam zapowietrzony układ. Odpowietrzyłem ale nic to nie pomogło. Dodam, że mimo dolanego na maksa płynu wyświetla mi się komunikat ,,sprawdź poziom płynu chłodniczego". Proszę o pomoc, bo idą mrozy, a w dupę zimno hehe
Opublikowano

Nie grzeje ale wieje?

Błąd to na 90% uszkodzenie czujnika.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Hmm nie parownik raczej nie powinien na to oddziaływać. Tak jak powiedział kolega Tejo, ja też bym szukał problemu w elektrozaworach ogrzewania, albo krokowce przysłon może któryś się nie obraca i nie miesza ci się z lewej strony powietrze ciepłe z zimnym i wieje tylko złem ;)

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Hmm nie parownik raczej nie powinien na to oddziaływać. T

Od kiedy nie powinien? Były jakieś firmy i modele parowników co puszczały gaz do układu chłodzenia (przecież parownik jest do niego wpięty) i zapowietrzał ten gaz układ. Wycieków brak, brak objawów uszczelkowych, a zdarzało się że mechanicy ściągali czapkę z takiego powodu.

Jak chcesz to sprawdzić to zakręć na butli zawór gazu, wypal resztkę gazu, odpowietrz układ i zobacz czy wróciło ogrzewanie. Jak wróciło to jeździj kilka dni. Jak nic się nie popsuje tzn że parownik miałeś walnięty

Opublikowano
danielxc717 jak tak mówisz to ok, nie spotkałem się z tym nigdy dlatego napisałem "raczej nie powinien". Ale możliwość usterki warta zanotowania we łbie ;)

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Chociaż z zasady nie wypowiadam się w tematach dotyczących układów zasilania i chłodzenia w autach z instalacją gazową, to w tym przypadku złamię tą zasadę i poradzę jednak żeby sprawdzić, ile stopni pokazuje komputer na pozycji 7, bo może jest to tylko prozaiczna usterka termostatu...

Pozdrawiam

Opublikowano
Moim zdaniem Tejo ma rację bo jeśli układ był by zapowietrzony to nie wiało by z jednej strony ciepłym powietrzem a z drugiej zimnym. DO tego pewnie nie puszczają całkiem dlatego temp z nawiewów nie jest tak wysoka jak być powinna
Opublikowano
Dokładnie jak zapowietrzony to by w ogóle było zimno. Uu mnie grzeje pięknie wszędzie tylko środkowa przegroda zawsze zasuwa zimnem więc wieje mi na nogi i szybę ciepłym i styka przyznam że nie chciało mi się z tym bawić nigdy ale może teraz zobaczę co i jak :)
Opublikowano

Tejo w siódemce też jest to środkowe pokrętło ciepło/zimno czerwono niebieskie? MOże to Ci coś szwankuje.

U mnie jak robi się za ciepło a chcę by dalej takie ciepło dawało na szyby i nogi to reguluję sobie temp tym właśnie pokrętłem i jest ok.

Opublikowano
No właśnie z braku czasu u mojego mechanikiem od gazu będę dopiero w przyszłym tygodniu. Parownik na bank do wymiany bo zaczyna sobie poszarpywać na gazie, więc zacznę od tego plus wymiana węży i w tedy jak coś za elektro się wezmę
Opublikowano
Pokrętło jest ale nie bangla niestety, zmieniałem kiedyś wiatrak i obawiam się że podczas składania deski rozdzielczej mogłem coś sknocić :P
Opublikowano
Doopa :) na 90% zapowietrzony bo w weekend sam przerabiałem temat po wymianie pompy. I też najpierw nie grzał w ogóle potem na jedną stronę na obrotach potem na jedną na wolnych a potem na obie jak całkowicie odpowietrzyłem :-). Jak mu dasz 2000 obr przez chwilę to grzeje normalnie ?

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534