Skocz do zawartości

e90 320d 184kM -wady tego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jakie są opinie o silniku 2.0d 184kM lata prod. 2010- 2011r, czy został poprawiony w stosunku do poprzedniego ma jakieś wady? jakie jest oznaczenie tego silnika?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Opinii dużo nie słyszałem - znam tylko swoją: bardzo pozytywną, chodzi bez problemu, mocy starcza mi nawet na ciężkie E91 w automacie i z xDrivem. Oznaczenie mojego z 2010 to N47D20C. Problemy: jak to N47, łańcuch już było słychać to wymieniłem u gorika (bardzo polecam) - teraz będzie wieczny ;). Pali dokładnie tak jak jeździsz: albo bardzo ekonomiczny albo pali "troszkę" więcej jak pociśniesz :norty: (praw fizyki Pan nie zmienisz).
Opublikowano
też mam ten silniczek naprawdę super jeździłem wcześniej 163km jak i 177km powiem ci że ten 184km jest o niebo lepszy naprawdę ekonomiczny i tak jak poprzednik pisał mocy wystarcza
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ktoś wie jakie są realne różnice w budowie silnika między 177KM a 184KM?
Opublikowano
Jest to bardzo fajny silnik (jak na diesla) silniki wyprodukowane po 03.2011 pozbawione sa krytycznych usterek lancucha rozrzadu. Moze szurać, ale nie powinien sie zerwać. W razie czego koszt wymiany z częściami to kwota miedzy 3 a 4 tysiące poza ASO. Wg. Puma bardzo niewiele części jest do wymiany, niestety raczej bez wyciągnięcia silnika sie nie obejdzie. Innych usterek prawie sie nie spotyka. W razie awarii wtryskiwaczy tylko wymiana na nowe. Sa to wtryski piezzo których sie nie regeneruje.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Panowie odświeżę trochę temat.

Do kupienia e91 2.0d 184km 2010 rok kombi xdrive + automat. Przebieg około 112 tysięcy, polski salon. Czy auto jest godne myślenia? Czy silnik + napęd na 4 i automat nie sprawia problemów?

Prócz ewentualnych problemów z łańcuchem użytkownicy nie mają większych problemów?

Jak ze spalaniem w tym silniku? w mieście koło 9 czy więcej?

Ostatnia sprawa na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego samochodu? Może są jakieś małe mankamenty na który warto zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

• 10 lat później...
Opublikowano

Witam, odświeżę trochę temat. Posiadam ten silnik i powoli zastanawiam się nad profilaktyczna wymiana rozrządu. Dużo informacji jest o 177KM ale czy tutaj są jeszcze jakieś punkty warte zweryfikowania aby nie było zaskoczenia