Skocz do zawartości

Słaba moc przy zimnym silniku [M43] [316, 1.9] 105KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nadszedł czas by zasięgnąć Waszej porady. Ja sam poddaję się.

O co chodzi?

Jakiś czas temu, zauważyłem, że kiedy odpalam samochód rano, kiedy silnik jest zimny, samochód nie ma mocy. Kiedy na luzie wciskam pedał gazu nieco mocniej - zaczyna się dusić, słabnie, w końcu gaśnie - przy gazie w podłodze. Przy okazji, kiedy słabnie, kaszle, coś strzela pod maską.

Samochód posiada instalację gazową i kiedy silnik przełączy się na gaz, wtedy powyższy objaw nie występuje.

Do tej pory wymieniłem elektrozawór i zawór podciśnienia (http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL11&mospid=47628&btnr=11_2071&hg=11&fg=45&lang=pl elementy 13 i 15). Wymieniłem też wtryski. Zaznaczę tylko, że wymienione części są używane. Niestety nie widać różnicy, samochód cały czas na benzynie, i kiedy jest zimny -jest słaby.

Czy macie jakieś pomysły gdzie może leżeć przyczyna?

Pozdrawiam,

Robert

Opublikowano
mam ten sam silnik i podobny problem ale troszke mniejszy. Tzn na zimnym silniku samochód nie ma kopa przez jakiś 1km dusi się przy gwałtownym dodaniu gazu ale nic nie strzela ani nie gaśnie. Wystarczy tylko że wskazówka tem. lekko się podniesie i wszystko znika. Mam czystą benzynę
Opublikowano

Miałem taki sam problem ale w samochodzie innej marki.

Powodem kłopotów była pompa paliwa.

Problemy są na zimnym silniku bo wtedy komputer podaje więcej paliwa ( coś jakby ssanie).

I wtedy pompa nie wyrabia - i samochód się krztusi a nawet może się zatrzymać.

Na ciepłym gdy zapotrzebowanie na paliwo jest mniejsze ( bo to jakby ssanie się wyłącza ) wszystko działa w miarę poprawnie.

Jak pisze miałem tak w innej marce. Ale na logikę w BMW pewnie jest podobnie.

Opublikowano

Bodzion - miałeś rację, właśnie to było u mnie przyczyną. I jeszcze przepływomierz powietrza został wymieniony, auto chodzi teraz tak jak należy. :)

sabelo sprawdź te elementy u siebie :-)