Skocz do zawartości

[E36] m43b16 Samoczynny wzrost i spadek obrotów silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

cały problem obrazuje filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=T02Lc69OI1I

silnik jak w temacie, m43b16, auto po wymianie świec, oleju, filtra oleju, filtra powietrza, czyszczeniu przepustnicy i krokowca. problem najczęściej pojawia się na zimnym silniku, raz, albo dwa zdarzyło się na dogrzanym. problem ustępuje po przepaleniu go od pierwszego do trzeciego biegu, raczej nie ma reguły, po prostu muszę go pałować, co wcale nie cieszy ani mnie, ani mojego portfela. wykluczyłem też problem słabego akumulatora, bo miałem takie podejrzenia. pożyczyłem od kumpla dobry akumulator i przez 3 dni był spokój więc założyłem, że to wina akumulatora. jednak dzisiaj znowu ześwirował więc odpada. wymieniona została również guma przepustnicy, która idzie od filtra powietrza przez przepływomierz do przepustnicy, ale to też nie to. auto szarpie, dławi się, potem nagle dostaje kopa i tak w kółko, lewe powietrze raczej zostało wyeliminowane.

przepływka czy sonda lamba? a może jakiś problem z cewką? może ktoś miał już podobny problem?

Polecam lekturę.

viewtopic.php?f=68&t=120678

Wyjątkowo poprawiłem.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...