Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dzien dobry prosilbym o rade lub sugestie mam webasto 45w oczywiscie raczej podgrzewacz sprawdzilem pompke paliwa na krotko .pompke wody tez sprawna ,naprawilem plytke uszkodzony byluklad elmos wszystko poskladalem .no i tu zaczol sie problem nie odpala podloczylem pod diagnoze bład na kubusie ,bład skasowany i odziwo webasto odpalilo myslalem ze naprawione zostawilem samochod do ostygniecia i z ciekawosci udalem sie na kolejna probe odpalam samochod i cisza webasto juz niewystartowalo i tak jest do tej chwili ,wsumie wyczerpaly mi sie pomysly ,plytka jest cyfrowa na wtyk sterujacy na 3 kabelkach czy ktos z was sie z takim przypadkiem spodkal pozdrawiam dodam ze plytke naprawial fachowiec nie ja sam
Opublikowano

webasto może nie odpalić jeżeli;

-silnik pracuje krócej niż 10 sekund

-obroty silnika są mniejsze niż 800 rmp

-akumulator ma mniej niż 9V

-temperatura silnika przekracza 70 stopni

-temperatura na zewnątrz jest wyższa niż 5 stopni

i kilka innych powodów jeszcze znajdziesz.

Opublikowano
po nocy silnik zimny ,temperatura na zewnatrz -2 ,akumulator jest nowy odpalilo po skasowaniu błedu na kubusie czyli wentylator dzialal pompka paliwa rownierz .pompka wody tez dogrzalo silnk w ciagu minuty .po zgaszeniu silnika ladnie wydmuchalo spaliny przez okolo 1 minute
Opublikowano
dlatego zastanawia mnie skad wywalilo bład sterownik byl testowany komputerowo pozniej w samochodzie ,chyba ze wczesniej bylw tym samochodzie inny piec np ze sterowaniem analogowym a teraz jest z cyfrowym lecz nasuwa sie kolejne pytnie czy mailo by to znaczenie jesli dobrze kojarze a moge sie mylic 'cyfrowka dostaje sygnal od samochodu to w takim razie skad bierze sygnal analogowy sterownik by podgrzewacz sie wlonczyl
Opublikowano
Nie ma różnicy czy analogowy czy cyfrowy jest sterownik jak by było wszystko w porządku to by odpalało, chodzi o rozbudowe na ogrzewanie postojowe ,analoga możesz sterować plusem lub masą ,a cyfrówke telestartem.
Opublikowano (edytowane)
kolego podepnij do pieca sie bezpośrednio kablem pod k-bus i potestuj go programem od webasto WTT (webasto thermo test) on Ci prawde powie do tego w języku pl, które piny masz w kostce sterującej zajęte?jeśli 1, 3 i 6 to możliwe że masz analogowy sterownik i w związku z tym elmos niema za dużo wspólnego z prawidłowym działaniem pieca bo bez niego analogowy sterownik działa poprawnie w większosci przypadków (jest on tylko od komunikacji z resztą samochodu no i do diagnozy) Edytowane przez sash997
Opublikowano
czyli co zostaje rozkrecic cale webasto i sprawdzic komore spalnia tylko wydaje mi sie ze jesli nawet byla by brudna komora czy wypalona lub skonczyla by sie swieca toczy webasto by sie niewlanczalo na zasadzie chocby przedmuchu fakt troche kopcilo po odpaleniu przez kompa ale zeby to byla zadyma to daleko do tego
Opublikowano
no wlasnie tak jak pisalem wczesniej bylem juz na diagnostyce i byl na kubusie bład po skasowaniu wystartowalo przeszlo caly cykl pracy na drugo dzien juz nie
Opublikowano
no byl by to dobry pomysl lecz narpiew musze w 3-miesicie znalesc kogos z takim programem

ten program jest dostępny w necie i działa ze zwykłym kablem k-line od bmw

Opublikowano
jeśli to wina sterownika to wstępnie widze 2 możliwości , jest analogowy i coś z nim nie chalo przez co robi błąd w k-bus(u niektórych nawet światła przez to świrują) ,jest cyfrowy a fachowiec wymienił układ elmos ale nie sprawdził podzespołów wokół niego przez co można go odpalić z komputera ale sam sie nie odpali
Opublikowano
ten fachowiec jest bardzo dobrze w tym temacie ogarniety i z dobrymi opinami oczywiscie jestem z nim w kontakcie jesli chce moge plytke wyslac ponownie choc ja testowal po naprawie zastanawiam sie czy nie przeprogramowac tej plytki na analogowa i zrobic odpalanie webasta na przeloncznik byla by to jakas opcja
Opublikowano
ja tam jestem zdania że analogowa jest o niebo lepsza bo można z nią o wiele więcej modzić na różne sposoby, właśnie kombinuje nad tym jak to przeprogramować we własnym zakresie...sprawdź jeszcze raz czy odpali z kompa i jak tak to daj znać fachowcowi że jest coś nie chalo
Opublikowano
mysle ze jutro ja wyjme i wysle niech jeszcze raz zobaczy jeslisie okaze ze plytka jest dobra to niech ja przeprogramuje na analogowa i bede ja odpalal z wlocznika nieznam sie dobrze na elektronice jestem mechanikiem ogolnie to z punktu czasu moge powiedziec ze bmw to najbardziej awaryjne samochody bynajmniej jesli chodzi o disla
Opublikowano

Powiedz na jakim etapie uzywania tego programu jestes to moze cos razem zdzialamy.

Geeralnie po przekodowaniu sterownika pieca mozna go uruchomic przed podanie +12V. doroabiajas instalacje do sterowania wentylatorem wnetrza uzyskujemy w ten sposob ogrzewanie postojowe. U mnie sie sprawdza i nie wyobrazam sobie zimy bez tego ogrzewania.

Opublikowano
ja mam analogowy sterownik ale potrzebny mi drugi analogowy i mam cyfrowy uwalony...musze go naprawić i przeprogramować ale myślałem że bede musiał wylutować mikrokontroler ze sterownika i wgrać mu soft z analogowego i jestem w trakcie poszukiwań programatora który ogarnie tą motorole, ale dowiaduje sie tu że można to zrobić za pomocą inpy i tu pytanie połącze sie inpą z samym piecem na stole? inpy jeszcze niemam musze zgłębić temat bo mam interfejs który z nią bedzie gadał :)
Opublikowano
witam ponownie nowy objaw plytka na stole zczytane bledy a raczej jeden przegrzewa sie webasto odczyt 115 stopni plytka sprawna niby problem w samochodzie czy ktos sie spotkal z takim objawem