Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, po przekroczeniu 120 km/h zaczyna mi coś huczeć z tylnej osi

Szczególnie się na sila jeśli puszcze gaz.

mam wrażenie że huczeniu towaryszy drganie pedału hamulca.

Koła są proste, testowałęm na dwóch różnych kompletach kół - bez zmian.

Co to może być.

Czy to może być niedbale zainstalowana tarcza hamulcowa?

Opublikowano

Kolego uzupełnij najpierw model auta w temacie,podpisie ....

viewtopic.php?f=69&t=117886

Za huczenie może odpowiadać kilka rzeczy :

-opony

-łożyska

-dyfer

-wał

-tarcze

U mnie też huczało, po wymianie tylnych osłon kotwicznych tarczy a zarazem łożyska koła, tarcz, klocków i kompletu ręcznego - ustało. :mrgreen:

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Skoro nasila się przy odpuszczaniu gazu to jest to typowy objaw zachowania dyfra.

Ale zazwyczaj dyfer daj znać o sobie przy prędkości 90 km/h,więc sprawdź też łożysko podpory wału.

Łożyska kół można wykluczyć,gdy przy odciążaniu samochodu(skręcaniu kół) głośność się zmniejsza.

Opony wykluczyłeś,bo sprawdzałeś na 2 kompletach kół.

Opublikowano
Skoro nasila się przy odpuszczaniu gazu to jest to typowy objaw zachowania dyfra.

Ale zazwyczaj dyfer daj znać o sobie przy prędkości 90 km/h,więc sprawdź też łożysko podpory wału.

Łożyska kół można wykluczyć,gdy przy odciążaniu samochodu(skręcaniu kół) głośność się zmniejsza.

Opony wykluczyłeś,bo sprawdzałeś na 2 kompletach kół.

Huczenie jest także słyszalne po wysprzęgleniu skrzyni biegów, tzn wyrzucam na luz i tak samo huczy.

Obstawiam krzywo założone tarcze, tylko pytanie czy można krzywo założyć tarcze ?

Opublikowano

Nie da się źle założyć tarczy.

Po wyrzuceniu na luz dyfer i podpora wału też pracuje.

Może chodzi nie o huczenie a o ocieranie ,skoro sugerujesz tarczę,wtedy może być wina szczęk hamulca ręcznego,które ocierają o tarczo-bęben,

lub ociera tarcza kotwiczna o tarcze.

Proponuje rozpędzić auto na podnośniku i sprawdzić co się dzieje,bo inaczej to zgadywanie,może być wiele przyczyn.