Skocz do zawartości

Samodzielna polerka lakieru - ala Bastan :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich...

W związku ze zamtowieniem lakieru i ogólnym jego takim sobie wyglądem :) zamierzam go trochę odświeżyć.

Orientowałem się w cenach u lakierników i jak tylko mówiłem o jakie auto chodzi to ceny dziwnie były wysokie (np 600PLN :jawdrop: )

Poczytałem, poszukałem i zamierzam zrobić tak:

Działania będą 3 etapowe:

ETAP PIERWSZY

Dokładne umycie samochodu.

ETAP DRUGI:

Papier wodny 2000 i zmatowienie ręczne całego samochodu.

ETAP TRZECI:

Dokładne umycie zmatowionego auta.

ETAP CZWARTY:

Nałożenie pasty lekko ściernej i polerka taką gąbką http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=94220845

tą najdwardszą, do uzyskania połysku.

ETAP PIĄTY

Umycie auta

ETAP SZÓSTY

Nałożenie jakiegoś wosku

Chciałem się zapytać co o tym sądzicie. Ma to sens? No i czy ktoś tak robił??

Może jakieś sugestie co do środków jakich najlepiej użyć...

O efektach oczywiście nie omieszkam Was poinformować.

Aha mam tylko jedną wątpliwość...

Jak mocno zmatowić lakier papierem ściernym...

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
Na tarcie papierem szkoda czasu i lakieru, bo być może lakier już ma cienką powłokę i dotrzesz się do podkładu, albo blachy. Papierem można jechać po świeżym lakierze. Dobrze, że bierzesz się za to sam, szkoda kasy wydawać na polerkę. Zamiast papieru użyj pasty polerskiej np Farykla, delikatnie po całości i zmyć wodą, potem wosk koloryzujący. Jak efekt będzie średni, to możesz pojechać ( też delikatnie ) pastą tempo i wosk. Powinno pomóc.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Ja tez mysle odswiezyc na wiosne troszke , ale pozostane chyba tylko przy Tempie , bo nie chce nic pospsuc :wink:
Opublikowano
tempo to stary i sprawdzony patent,również polecam.Farecla jest ok na sam koniec bo nabłyszcza.matowienie papierem wodnym odradzam bo narobisz wiecej szkod niz pożytku.jak zrobisz raz sam polerke to nie dosc ze zaoszczedzisz kase dojdzie jeszcze satysfakcja.powodzenia zycze .pozdro
Opublikowano

a ja polecam zainwestowac 300zlotych w maszyne polerska z regulacja obrotow(ci co tego nie robili,niech wiedza,ze latwo jest lakier przypalic,lub beda przejscia-wiec regulacja jest wskazana-im nizsze obroty,tym lepszy efekt)kosz na allegro 150zlotych z wysylka

i paste lekko scierna+nablyszczajaca 3M-koszt 120zlotych

zostanie wam polerka i pasta na 10 aut-jak sie wprawicie,to jeszcze zarobicie na tym :D