Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam auto bmw E46 touring. Samochód wyposażony jest w radio firmowe bmw business CD. Posiada 6 głośników. 4 z przodu, 2 w bagażniku. Sprzęt gra delikatnie mówiąc fatalnie. Moje pytanie czy można to jakoś zmienić niedużym kosztem?

Dodam, iż chciałbym pozostać przy firmowym radio ze względu na wygląd deski rozdzielczej, a także ze względu na amatorów cudzej własności. Już dwa razy straciłem radio i szybe we wcześniejszym aucie.

Czy możliwa jest zmiana samych głośników, może wstawienie wzmacniacz coś pomoże?

A jak Wy rozwiązaliście problem ze słabym sprzętem grającym w Waszych BMW?

Dziekuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki kolego za odpowiedź

Myślałem że można coś pokombinować ze wzmacniaczem i lepszymi głośnikami!

W takim razie niestety zostaje mi pozostanie przy seryjnym beznadziejnym sprzęcie! Bo tak jak pisałem wymiany radia nie biore pod uwage.

Dodam, że kolega w civicu tak właśnie zmienił sprzęt grający dodając wzmacniacz i zmieniając głośniki i poprawa była bardzo dobra.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki kolego za odpowiedź

Myślałem że można coś pokombinować ze wzmacniaczem i lepszymi głośnikami!

W takim razie niestety zostaje mi pozostanie przy seryjnym beznadziejnym sprzęcie! Bo tak jak pisałem wymiany radia nie biore pod uwage.

Dodam, że kolega w civicu tak właśnie zmienił sprzęt grający dodając wzmacniacz i zmieniając głośniki i poprawa była bardzo dobra.

Pozdrawiam

Wstyd przyznac, (juz kiedys to porownywalem) ale stereo w civicu gra zdecydowanie lepiej niz harman kardon w bmw. :twisted2:

Opublikowano
Witam. Zawsze można spróbować pokombinować z wymianą fabrycznych głośników na bardziej porządniejsze :D Jednak czy to przyniesie zamierzony efekt to nie jestem pewien :nienie: Warto sobie postawić pytanie czy wydatek rzędu 500 - 600 zł się opłaci i zapewni porządaną satysfakcję? Jeśli nie zamierzasz wymieniać radia to pozostał bym przy fabrycznym sprzęcie. Choc modele Alpine posiadają 512 kolorówi i napewno idealnie wkomponują się w podświetlenie zegarów :D
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Czyli pozostaje mi zapytać czy ktoś zmieniał głośniki w bmw E46 jednocześnie pozostając przy seryjnym radio!

Czy zmiana głośników polepszyła jakość grania? Wie ktoś coś o tym??

PZDR

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytam to wszystko i sam nie wiem co myśleć. Wrzucenie lepszych od seryjnych głośników przy zostawieniu reszty to jeden z najtańszych sposobów dla polepszenia dźwięku, nie będzie to niewiadomo co ale myślę, że można poprawić serie.

Tu materiał z CT o cabrio ale zmieniali jednostkę sterującą - pewnie mało Ci to pomoże.

Mam jeszcze materiał o Mondeo, też z CT, tam została jednostka sterująca i ponoć po zmianie głośników jest rewelka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może dowiedz się w jednym z punktów car-audio ile kosztowała by podmiana hardware`u radia na jakiś bardziej renomowany przy pozostawieniu oryginalnej obudowy? Wiem że nie jest to operacja tania ale może pogodzi pewne sprzeczności- chcesz mieć oryginalnie wyglądający sprzęt grający i jednocześnie chcesz by grał on jak najlepiej, a fabryczna instalacja nie daje Ci takiego poczucia.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Koledzy dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi narazie poczekać może ktoś się wypowie co zmienił same głośniki i pozostał przy seryjnym sprzęcie właśnie w BMW E46.

tudm materiał się ściąga wielkie dzięki :wink:

nurek: dobry pomysł podjade do jakiegoś car audio i zapytam sie o koszty takiej przyjemność.

POZDRAWIAM

Opublikowano
A może dowiedz się w jednym z punktów car-audio ile kosztowała by podmiana hardware`u radia na jakiś bardziej renomowany przy pozostawieniu oryginalnej obudowy? Wiem że nie jest to operacja tania ale może pogodzi pewne sprzeczności- chcesz mieć oryginalnie wyglądający sprzęt grający i jednocześnie chcesz by grał on jak najlepiej, a fabryczna instalacja nie daje Ci takiego poczucia.

To w radiach tak samo jak np. w Acces Pointach mozna wgrywac inny firmware i poprawic tym samym efekt ??

Opublikowano

To w radiach tak samo jak np. w Acces Pointach mozna wgrywac inny firmware i poprawic tym samym efekt ??

Nurek proponuje podmiane czesc elektroniczno-mechaniczna znajdujaca sie za przednim panelem oryginalnego radia.