Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio bardzo ciężko mi kręci rozrusznik i przymierzam się do wyjęcia rozrusznika.

Moje pytanie brzmi czy dam radę sam go wyjąć i jak się do tego zabrać.

Szukałem na forum ale jakoś nic nie znalazłem, może coś przeoczyłem :?:

Mam 330d 2004r po lifcie, silnik M57N

Opublikowano
nie wiem jak w 3.0d, ale u mnie mi sie nie chcialo wyjmowac samemu, a duzo rzeczy sam robie. mechanikowi w koncu to zlecilem, rozbieral od gory zeby sie dostac. wiem ze mozna opuscic lekko silnik i go wyjac ale niech ktos inny sie wypowie.
Opublikowano
a skąd wiesz ,ze to wina rozrusznika a nie słabego aku , a jeśli chodzi o wyciągnięcie to od spodu da się wyciągnąć sam widziałem ja w e39 mechanik wyciągał i zajęło mu to 15 minut
Opublikowano

Stawiam na rozrusznik bo podpinałem inny akum i było to samo, a wcześniej jak podłączyłem jeszcze inny akum z prądem rozruchowym chyba 650 to nawet obrócić nie chciał :(

Z tego co się wypytałem znajomego mechanika to jak zdejmę kolektor ssący to dojdę bez problemu.

Jutro się za niego zabieram to dam znać jak poszło.

Opublikowano
Kolektor odrecasz i kilka innych gartow i w miare jest dostep:) tylko przy kolektorze nie urwij plastiku, jest taka jedna franca od strony filtra srubka ktora bardzo ciezo odkrecic, bardzo slabe dojscie jest do niej,caly kolektor wywalisz rozrusznik siedzi pod kolektorem:)
Opublikowano

Dzięki za info.

Kolektor już kiedyś ściągałem tak że nie będzie problemu, tylko że wtedy nie myślałem o rozruszniku :lol:

Opublikowano

Jak obiecałem pisze jak poszło, tak więc:

faktycznie najlepiej zdjąć kolektor ssący, wtedy dostęp jest dobry, jedyny problem to odkręcenie dwóch śrub od rozrusznika z góry (torx nasadowy 14) brak miejsca.

Ja zdjąłem osłonę pod skrzynią i tamtędy je odkręciłem, nie było łatwo, użyłem dwóch przedłużeń i dwóch łączników przegubowych.

Nie popuszczałem skrzyni ani silnika, a rozrusznik wyjąłem przez górę.

Rozrusznik zawiozłem do regeneracji, jutro ma być gotowy.

Kręcił bardzo ciężko.

• 1 rok później...
Opublikowano
Odgrzeje kotleta i dodam od siebie że nawet w M57N można wszystko zrobić od góry łacznie z odkręceniem dwóch trudnodostępych śrub. Niełatwe, ale też nie nazbyt skomplikowane. Dzisiaj dokonałem tego na świeżym powietrzu bez kanału. Pod domem. :8)