Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czaes. Napisalem ten temat na stronie BMW KLUB ŁÓDŹ ale tam nikt mi nie odpowiedzial dlatego wklejam to tutaj moze ktos bedzie sie na tym znal:

"Tak sie zastanawiam i nie moge dojsc do tego. Duzo czytałem o tym ze jak tdsy maja spory przebieg to pompa wtryskowa siada i na cieplym silniku auto nie chce palic a na zimnym pali git...a przeciez jak sie wszystko nagrzewa to zgodnie z zasada rozszerzalnosci termicznej elementy pompy sie rozszerzaja i powinna sie dodatkowo uszczelniać a nie rozszczelniac. Czy ktoś ma na to jakieś wytłumaczenie? Pytam bo sam mam tdsa i rzeczywiscie juz powoli zauwazam ze na cieplym pali dluzej i sie martwie bardzo. Podobno dobrym rozwiazaniem jest zawor zwrotny ale boje sie ze moze ma on jakis negatywny wplyw na prace silnika? Juz nawet sie dowiadywalem ze taki zaworek 30zl kosztuje wiec grosze ale nie wiem czy to juz pora zeby go zalozyc czy nie bo mi pali na cieplym ok5sek?"

I co myślicie???

Opublikowano
I co myślicie???

Ja mysle, ze powinienes:

:arrow: lepiej tytulowac watki

:arrow: uzywac funkcji szukaj - temat byl juz poruszany wielokrotnie

To pierwszy Twoj post tutaj wiec taryfa ulgowa - bez ostrzezenia.

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

Tak jak napisal Dusk. Opcja szukaj jest czasami przydatna.

Jednak jezeli chodzi o zawor zwrotny to nie zawsze on pomaga. Jest pomocny w momencie gdy zawor zwrotny na pompie wstepnej jest nieszczelny i paliwko wraca do zbiornika.

Natomiast jezeli on nie pomoze to na allegro jest jakies urzadzenie do TDS`ow (latwo znalezc), dzieki ktorym odpalaja one na cieplym silniku na dotyk. Jest to sprawdzone urzadzenie przez mojego znajomego i jest on bardzo zadowolony.

Opublikowano

poza tym to, że uruchomienie silnika rozciaga się w czasie do długich 5 sek. świadczy doslownie o..niczym :duh:

Diesel w przeciwieństwie do silników z zapłonem iskrowym musi wytworzyć odpowiednio wysokie cisnienie w komorze spalania(sprężania) aby nastapił samoczynny zapłon mieszanki paliwowo opwietrznej, a toże zapłon nie następuje po , 2 lub 3 sek. a po 5 nie świadczy moim zdaniem dobitnie o zbliżającej sie awarii pompy. Bo gdyby patrzeć na zbliżającą sie awarię jakiegokolwiek podzespołu w aucie to kazde uruchomienie od nowości juz nas do awarii zbliża. Zbyt wiele czynników ma wpływ na szybkość zapłony mieszanki paliwowo powietrznej, choćby jej jakość, stopień zużycia wtryskiwaczy, stan swiec żarowych itd. nie martw sie na zapas, bo moim skromnym zdaniem ten zcas nie jest jeszcze tragiczny. O zbliżających sie problemach można mówic kiedy samochód nie zapali za pierwszym razem, a za którymś z rzędu, kiedy naprawdę nalezy przez jakiś zcas pokręcić rozrusznikiem :8)

Myślę, że jak narazie to spoko :cool2:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
Kurde tak mi to chodzilo po glowie ze musialem to wyjasnic i juz wiem...hehe...poczytalo sie troche fachowej literatury, kilka telefonow do mechanikow znajomych i juz jasne bo na forum mimo kilku godzin czytania postow odpowiedzi nie znalazlem...jak juz pisalem bardzo dziwne bylo dla mnie ze pompa wtryskowa ktora na zimno jest szczelna na cieplo sie rozszczelnia bo to wbrew wszystkiemu jest bo materialy jak sie ogrzewaja to sie rozszerzaja i dodatkowo uszczelniaja a nie na odwrot...pompa jest nieszczelna caly czas niezaleznie czy zimna czy ciepla...tylko jak silnik jest zimny to dzialaja swiece zarowe przy rozruchu a powyzej 45 C juz nie dzialaja i auto odpala wtedy tylko poprzez samozaplon i pompa nie jest w stanie wytworzyc wystarczajacego cisnienia paliwa zeby do samozaplonu doszlo i musi duzo dluzej pompowac...oczywiscie jak auto zgasimy na cieplym i zaraz odpalimy to pociagnie bo paliwo nie zdazy zleciec ale jak odczekamy troche to juz lipa...a te urzadzonka co mi polecaliscie powoduja po prostu ze swiece zarowe pala sie nawet przy rozruchu powyzej 45 C i problemu wtedy nie ma...Ufff...to teraz kazanie zrobilem...mam nadzieje ze kiedys jak ktos bedzie w takij sytuacji jak ja to mu pomoze ten post... :D