Skocz do zawartości

Touring, 2003r, tylna wycieraczka szaleje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja tylna wycieraczka jest ciągle w posylwestrowym humorze i od wczoraj hasa sobie wesoło bez mojej zgody. Czasami szybciej, czasami wolniej a po kilku kilometrach uspokoiła się całkowicie i działała normalnie. Wiem, że są tematy gdzie inni użytkownicy piszą o podobnym problemie ale są zazwyczaj stare albo mało konkretne. Mianowicie, wycieraczka sama się włącza zaraz po przekręceniu kluczyka, do tego spryskiwacz działa tak, że tylko raz na ileś prób zadziała ale bardzo krótko, a normalnie po jednym pchnięciu manetki do przodu działał przez kilka sekund, żeby porządnie zmyć szybę.

Niektórzy piszą o jakimś układzie scalonym przy mechaniźmie wycieraczki, czy ktoś może wskazać gdzie dokładnie on się znajduje? Czy ktoś wie gdzie jest przekaźnik tylnej wycieraczki? Czy ktoś miał podobne objawy? Zakładam, że jeśli byłaby to wina kabli przy klapie to wycieraczka albo by działała albo nie, albo działała cały czas w tym samym trybie, a nie, że czasem pochodzi na szybkich obrotach, czasem na wolnych, a czasem poprawnie po czym od nowa. Zakładam więc, że to wina elektroniki, a nie zwarcia na kablach.

Dodam, iż kiedyś miałem już tak ale po dwóch dniach samo przeszło. Proszę o info gdzie i czego szukać żeby wyeliminować usterkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, jakiś czas temu zapytałem i nikt nie odpowiedział. Nikt nic nie wie? Dodam, iż problem nadal istnieje, ale odkryłem, że jeśli po przekręceniu kluczyka otworze a następnie zamknę szybę w klapie bagażnika to wycieraczka zaczyna działać normalnie. Czytałem na jakimś angielskim forum, że przyczyną niedziałającej wycieraczki może być ECU, które nią steruje? Czy ktoś to kiedyś wyciągał i wie jak się dostać do środka oraz na co zwrócić uwagę przy oględzinach?
Opublikowano
Problemem jest sama manetka przy kierownicy ,lub moduł wycieraczki ,który jest przy silniczku.Często powoduje właśnie takie zachowanie się wycieraczki zalany wodą moduł.