Skocz do zawartości

E39 Wentylator klimatyzacji chodzi przy wyłączonym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie moge znaleść na forum podobnego przypadku więc zakładam nowy temat.

Kupiłem E39 530d rok 2002 z uszkodzoną klimatyzacją, a dokładniej nieszczelną chłodnicą klimatyzacji. Dzisiaj grzebiąc przy aucie zauważyłem bedąc w kanale skitrane w okolicach zderzaka po stronie pasażera 2 kostki które aż się prosiły by je ze sobą połączyć. W momencie kiedy połączyłem te kostki załączył się wentylator klimatyzacji, najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że stało się to przy wyłączonym silniku, mało tego, bez kluczyka w stacyjce. Co może być powodem takiego stanu rzeczy?

Pozdrawiam i dziekuje z góry za odpowiedzi, mam nadzieje, że już kiedyś ktoś się spotkał z podobnym problemem i szybko pomoże mi rozwiązac ten problem..; )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wentylator jest sterowany elektronicznie, ma stały plus i masę, a 3 cienki kabelek we wtyczce to sterowanie sygnałem prostokątnym.

Podając mu sygnał na ten 3 kabelek uruchamia się.

Jeśli chodzi non-stop, to za pewne padł sterownik wentylatora, jest przy silniku.

Możesz to potwierdzić podłączając tylko 2 grube kable z kostki, bez sterowania, jak ruszy, to wiatrak do wymiany.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedź, wydaje mi się, że jeżeli padł sterownik to do wymiany będzie sterownik, czy tak jak pisałeś wiatrak? Z tego co widzę na allegro sterownik wentylatora klimatyzacji nie jest zintegrowany z wiatrakiem więc wystarczy chyba wymienić sam sterownik, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Możesz to potwierdzić podłączając tylko 2 grube kable z kostki, bez sterowania, jak ruszy, to wiatrak do wymiany.

Należy podkreślić Z KOSTKI bo jeszcze podłączy na stole do 12V i po wiatraku będzie.

Z tego co widzę na allegro sterownik wentylatora klimatyzacji nie jest zintegrowany z wiatrakiem więc wystarczy chyba wymienić sam sterownik, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :D

Pozdrawiam

Jak nie jest jak jest. Masz auto z poliftową instalacją więc masz 3 przewodowy wentylator i takiego szukaj. Moduł sterowania posiada w sobie i temu są cholernie drogie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak Mati dodał, najlepiej po prostu odłącz sam ten cienki kabel sterujący, jak mimo tego ruszy to jest do wymiany.

Sterownik owszem, znajduje się w obudowie silnika, i nie jest wymienny.

Można próbować go naprawiać, ale to dość skomplikowane.

Opublikowano
Mały OT. Kiedyś szukałem wiatraka i znalazłem z okolicy gościa i napisał na aukcji, że podłączył na krótko i wiatrak wystartował, a jak zapytałem czy można na miejscu podłączyć do samochodu żeby sprawdzić to powiedział, że nie bo nie ma czasu :mrgreen:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam , mam pytanko odnosnie wentylatora klimy, posiadam bmw e39 520d (2001r) i mi rowniez wentylator dziala caly czas, po odlaczeniu cienkiego kabla przestaje. Czujnik temp silnika ok instalacja rowniez , po odlaczeniu klimatronika i czujnika cisnienia klimy problem nie znika. Podejrzewam koputer silnika lecz nie jestem pewien . Co jeszcze moze byc przyczyna dzialajacego caly czas wentylatora oprocz tego co wymienilem ?

Z gory dzieki , sorry ze nie daje Polskich znakow ale mam norwedzka klawiature i nie moge .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak na mnie, to padnięty moduł w wentylatorze, spróbuj poszukać innego na podmianę, i zobacz czy działa poprawnie.
Opublikowano
Shadow69 a gdzie najlepiej sie wpiąć zeby uruchomić wentylator klimy?bo u mnie klima nabita i chłodzi ale nie włączałęm na dłużej bo nie jestem pewny czy wentylator działa(przy tych temp nie wiem po jakim czasie na postoju powienien sie załączyć)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano