Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na samym początku chciałbym się przywitać bo jestem na forum a także nowy jeżeli chodzi o posiadanie bmw :)

Mam pytanie odnośnie felg,teraz mam 15'' alu i na tym opony 225,wysokości nie pamietam dokładnie,na zimówkach,zastanawiam sie nad założeniem 17 calowych alu na lato i opony 225/60,czy takie felgi spokojnie sie mieszczą i nie obcierają czy są jakieś problemy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę za wysoka, ja mam na 17 cali 235/45, więc wiesz...

U ciebie, myślę że przy 225 szerokości 50 wysokość to max.

Opublikowano
A fakktycznie,pomyliłem sie ,te 60 to mam na tych zimówka prawdopodobnie,a jakieś pozostałości komfortu na tych 45 jeszcze masz? :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wysokość opony jest procentem z jej szerokości, co przy gumie 235 nie jest wcale tak mało.

Jeździ się w porządku, nie narzekam, wg mnie jest optymalnie, mniejszy profil będzie już trochę tłukło, a wyższy to będzie auto trochę pływać.

Opublikowano

Szerokosc opony dobiera sie takze do szerokosci felgi oraz tak aby byly jak najblizsze wysokoscia do kapci ori.

Standard to 225/60 R15 jego prawie idealnym zamiennikiem jest 225/50 R17 (roznica ponizej 1%)

235/45 R17 sa nizsze od 15" o 8mm.

Jednak komfort najlepszy pozostanie przy 225/50 R17 i jesli nie masz rajdowych zapedow to bedzie to najoptymalniejsza guma o ile szer. felg beda w granicach 6.0 - 8.5 cala.

Opublikowano
Na moje oko 8 cali bedzie optymalna szerokoscia felgi (czyli praktycznie kazda 17" od e39).

I kup dodatkowo opony z tzw rantym ochronnym. :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy szerokości 225 7 cali też będzie dobre jeśli boisz się o krawężniki .
Opublikowano
Przy szerokości 225 7 cali też będzie dobre jeśli boisz się o krawężniki .

Tylko, ze auto moze plywac na takiej feldze i kapciu, sztywniej bedzie na ósemce.

Opublikowano

ja mam 240/45 i jest dobrze Moje felgi ACShnitzer ;) prezentuje sie naprawde niezle i nawet dobrze sie prowadzi ;p

http://www.globalautoshop.com/images/wheels/replica/ac_schnitzer/ac_schnitzer_type_II_3.jpg

Opublikowano
No teraz mam 15'' 225/60 ,szerokości felgi nie pamietam,ale straszne balony te opony są i pływa dość moscno,zachowanie na drodze na poziomie francuza a nie bmw ;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko, ze auto moze plywac na takiej feldze i kapciu, sztywniej bedzie na ósemce.

Miałem 7 cali i opony 225 a teraz mam 8 cali i opona 235 i jak dla mnie bez żadnej różnicy,a prowadzenie na takich kapciach i zawiasie M-technik :cool2: :cool2: :cool2:

Opublikowano

Miałem 7 cali i opony 225 a teraz mam 8 cali i opona 235 i jak dla mnie bez żadnej różnicy,a prowadzenie na takich kapciach i zawiasie M-technik :cool2: :cool2: :cool2:

Dlatego nie mowie, ze bedzie tylko, ze moze. Zalezy od opon, jedne sa sztywniejsze i twardsze drugie nie.